kele
perec1
garas1
64. évfolyam
30. szám
Megjelenés:
2020. 07. 30.
kiscim3020
 

Támogatják a mezőgazdasági stratégiát

mezgaz0520Az olasz és a magyar nemzetiségi képviselőcsoportban üdvözlik az „Élelmiszereink, vidékünk és természeti erőforrásaink 2021-től” címmel a szlovén mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztését célzó, stratégiai iránymutatásokra vonatkozó nemzeti programról szóló állásfoglalási indítvány kidolgozását.

Megfogalmazásuk szerint a dokumentumra irányuló javaslat valószínűleg korai abból a szempontból, hogy még nem tudni, mekkora összegű támogatást fognak 2027-ig fordítani a közös agrárpolitikára, nem korai viszont az utóbbi évtized negatív trendű mezőgazdaságának szempontjából.

Az olasz és a magyar képviselő így hangsúlyozza, hogy a dokumentumra irányuló javaslat fontos mind a Muravidék, mind Isztria, mind egész Szlovénia további fejlődésének tekintetében. A Muravidék számára fontos, hogy megfelelő intézkedésekkel vidéken maradjanak a fiatalok, ez pedig a családi gazdaságok nemzedékváltásával, valamint a fiatal családi gazdaságok elindításának ösztönzésével érhető el.  Fontos lenne szerintük a gazdák együttműködésének ösztönzése is, összekapcsolása különböző termelési láncokba, valamint tároló- és feldolgozólétesítmények létesítése, hiszen csak ez tenné lehetővé a termelők számára, hogy termékeiket magasabb piaci áron értékesítsék. Megfelelő megközelítéssel továbbá véleményük szerint fejleszteni kel a szőlőtermesztést is, a kisebbek összekapcsolásával és az elhagyott szőlőültetvények fellendítésével. Elvárják a megfelelő intézkedéseket a vadállomány növekedése miatt keletkezett egyre nagyobb károk enyhítése érdekében is.

Az olasz és a magyar képviselő közös közleményében kifejti, az indítvány nem említi a mezőgazdasági földeket és erdőket kezelő alap szerepét az időszakra vonatkozóan, emellett hiányolják Isztriában a tengeri halászat említését megfelelő célkitűzésekkel és intézkedésekkel.

 

 

MCSi Design