kele
perec1
garas1
64. évfolyam
32. szám
Megjelenés:
2020. 08. 13.
cimlap
 

Szlovénia és Magyarország kiegyensúlyozott támogatása 2020-ban

mmonk0620A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa február elején elfogadta a közösség 2020-as költségvetését 1 millió 155 ezer euró összegben. A bevételek 671 ezer eurót tesznek ki, a hiány fedezése az előző évek többleteiből történik. A projektek folytatódnak.

A költségvetés több részben készült, hiszen a céltámogatások (beruházások) esetében elkülönített könyvelés folyik. A szentlászlói tájházprojekt és a második óvodafejlesztési program viszont – melyek a tervek szerint 2020 végére befejeződnek – beépültek az általános költségvetésbe is. A szlovén oktatási projekt (70 ezer euró összegben) és a magyar nemzeti közösség gazdasági alapjának serkentése a szlovén gazdaságfejlesztési programból (120 ezer euró összegben) külön költségvetési dokumentumban szerepel. Hasonlóan külön költségvetése van a Radamosban készülő korai fejlesztési központnak az idén felhasználandó közel 200 ezer euró összegben.

Az MMÖNK alapköltségvetésében a 2019-es évhez viszonyítva 10 ezer euróval növekedett a szlovén állam támogatása (Nemzetiségi Hivatal). Horváth Ferenc tanácselnök szerint ezzel a két állam alapjában összhangban van a nemzetiség támogatását illetően.   

A költségvetés kiadási oldalán az elmúlt évekhez viszonyítva új tétel a magyarlakta településeknek elkülönített 20 ezer eurós összeg. A falvakban tervezett beruházásokra, illetve programokra a benyújtott javaslatok, tervek alapján döntenek.

 

 

Az MMÖNK támogatja a Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet (MMISZ) 2020-as programjait is. Az ambiciózusan felállított, a kultúra, az oktatás, a sport és a szórakozás területét felölelő programtervet Varga Teodor, az egyesület elnöke mutatta be a tanácsnak. A program zömét pályázati forrásokból szeretnék megvalósítani, de számítanak a csúcsszervezet részesedésére is.

Ami a közösség finanszírozási, illetve beruházási projektjeit illeti, a tanács véglegesen meghatározta a Szlovén Gazdaságfejlesztési Minisztérium által biztosított nemzetiségi gazdaságserkentési program 2. intézkedése keretében (tájházak) érkezett 230 ezer euró felosztását. Egyhangú döntés, hogy idén 105 ezer eurót fordítanak a völgyifalui tájház építésére, 90 ezer eurót a kapornaki tájház felújítására és 35 ezer euróval támogatják a dobronaki Kézművességek Háza udvarára tervezett pajta építését.

 

Megalakul a tájházak egyesülete

Az MMÖNK Tanácsa elfogadta a tájházak működését szolgáló civilszervezet, a Művelődési, Turisztikai és Ifjúsági Egyesület alapszabályzatát, mellyel megkezdődik az egyesület megalapítási folyamata. Az egyesület alapítója az öt községi magyar önkormányzat és a csúcsszervezet lesz, a szervezet elsődleges feladata pedig tartalommal, programmal megtölteni a tájházakat Szentlászlón, Domonkosfán, Kapornakon, Dobronakon, illetve a készülő tájházat Völgyifaluban. Az egyesület székhelye Dobronakon lesz és három alkalmazottal indul.

 

 

MCSi Design