kele
perec1
garas1
64. évfolyam
14. szám
Megjelenés:
2020. 04. 09.
kiscim1420
 

Almafa növekszik az egykori vasfüggöny helyén

alma0920A Nemzeti Színház a trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából március 6-án mutatja be Wass Albert Tizenhárom almafa című művéből készült darabját. Az előadáshoz kapcsolódó programként a színház művészei múlt csütörtökön trianoni emlékfaként egy-egy őshonos oltott almafát ültettek el tizenkét olyan határmenti településen, amelyeket érintett a trianoni döntés. A legelső, vagy inkább a 13. almafa a Nemzeti Színház parkját díszíti.

Vas megyéből a program befogadására Magyarszombatfát kérték fel. Az eseményen a Nemzeti Színházat Rátóti Zoltán színművész és Pintér Szilvia színházpedagógus képviselte. „Nem gyászolni, szomorkodni gyűltünk össze, hanem örömünnepre, az összetartozás, a közösségi kultúra emlékére, ami összeköti a településeinket, függetlenül attól, hogy magyar vagy szlovén zászló leng a fejünk felett. Úgy gondolom, hogy ma már csak rajtunk múlik, hogy mire vagyunk képesek összefogással, együtt, egymásért. Az elmúlt 10–15 évben számos módját fedezhettük fel az egymásra találásnak: a sok közös rendezvény, a munka- és baráti kapcsolatok, a családalapítás, a gazdasági érdekeltség mind-mind azt mutatják, hogy összetartunk és összetartozunk.” – köszöntötte a határ mindkét oldaláról érkezett egybegyűlteket Albert Attila, Magyarszombatfa polgármestere.

 

 

Vugrinec Zsuzsi, a maráci magyar önkormányzat elnöke a muravidéki magyarság szemszögéből fogalmazta meg ünnepi gondolatait. „Száz év távlatából visszatekinteni az első világháború utáni itteni eseményekre, azokat magunk elé képzelni és értékelni mást jelent, mint amit elődeinknek akkoriban meg kellett élni. Az évek múlása ugyan nem feledteti el a velünk történteket, de az egykori fájdalom és megpróbáltatás élménye tompul, átformálódik. A nemzeti összetartozás éve kiváló lehetőség arra, hogy szűkebb és tágabb kontextusban szemléljük a korabeli eseményeket és mindentől függetlenül reménnyel tekintsünk a jövőbe” – mondta.

Az ünnepi köszöntőket követően a helyi és határon túli gyermekek verses, citerajátékkal színesített műsora következett. Majd Rátóti Zoltán színművész a Nemzeti Színház társulatának üzenetét tolmácsolta. „Az első világháborút lezáró béke aláírása után száz évvel is él a magyar szó az elcsatolt területeken. Ezért Trianon hitforrásként is szolgálhat minden magyar számára, hogy a nagy tragédia után is vagyunk, létezünk” – mondta a művész, majd az egész Kárpát-medencére kiterjedő Tündérkert-mozgalomról is szólt, melynek fővédnöke Szarvas József, aki a Tizenhárom almafa című darab fő figurája.

A színművész, Vugrinec Zsuzsi és Albert Attila közösen ültette el a Pónyik típusú őshonos almafa oltványát, az összetartozás, a megmaradás és a kitartás jelképeként az egykori iskola udvarán. Ezt követően Osváth Imre református lelkész igei áldást mondott. A trianoni megemlékezés jegyében októberben ismét felkerekednek a színészek, de ezúttal tizenhárom határon túli, elcsatolt településre fognak almafát ültetni.

 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben