kele
perec1
garas1
64. évfolyam
14. szám
Megjelenés:
2020. 04. 09.
kiscim1420
 

Ünnep és emlékezés

cim1020A Hodos községi és a domonkosfai magyarság a múlt héten még hagyományosan ünnepi rendezvénnyel, koszorúzással ünnepelte meg március 15-ét, leróva tiszteletét az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt. Az ismert és egyre bonyolultabb járványügyi helyzet miatt azonban sajnos a hétvégére tervezett ünnepélyek a Muravidéken, illetve az anyaországban is elmaradnak, vagy csak részlegesen tartják meg azokat. A nemzeti ünnepen azért emlékezzünk a dicső márciusi napokra, akár családi vagy baráti körben.

 

 

Van mit ápolni, továbbadni!

 

– Március 15-én a magyar nép nemzetté vált, azzá tette a márciusi ifjak elszántsága, szabadságszeretete, igazságért való küzdelme és a hazaszeretete – hangzott pénteken Hodoson az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepély köszöntő gondolataiban.

Az eseményt jelenlétével megtisztelte Földes Gyula, Magyarország lendvai főkonzulja, Horváth Ferenc nemzetiségi országgyűlési képviselő, az MMÖNK elnöke, illetve Bacsi Zsuzsanna alelnök. Jelen voltak továbbá a nemzetiségi önkormányzatok elnökei, képviselői, a környező települések, tetvértelepülések, intézetek képviselői, illetve a helyi evangélikus gyülekezet lelkésze.

A himnusz elhangzását követően a helyi magyar önkormányzat elnöke, Roman Silvija ünnepi gondolatait hallhatta a közönség: – A forradalom minden évben újra és újra megszületik a szívünkben. Ünnepelünk és emlékezünk. Nemzetiszín kokárdát tűzünk a mellkasunkra, tiszteletből a forradalom hősei előtt – mondta, majd hozzáfűzte, hogy a muravidéki magyarság ma is harcol a megmaradásért a nap mint nap elhangzó beszéddel, írott szóval, dallal, tánccal és zenével. Ezután kiemelte, hogy minden generáció lehetőséget kap arra, hogy a márciusi hősök nyomdokaiba lépjen. – Mindannyian járuljunk hozzá településünk fejlesztéséhez, legyünk büszkék nyelvtudásunkra, kultúránkra, hazánkra. Ha összefogunk, semmi sem lehetetlen, együtt kell megfogalmaznunk a céljainkat és közösen kell dolgoznunk azok megvalósításáért! – hangsúlyozta, s végül az elnök köszönetet mondott a községnek, a szlovén gazdasági minisztériumnak, illetve a magyar kormánynak a támogatásokért, a térség fejlesztéséért.

 

 

Elődeink gazdag örökséget hagytak ránk, s a hodosi ünnepi műsorban erre szép példát láthattunk. A színpadon elsőként a helyi Őrség Művelődési és Turisztikai Egyesület népdalköre lépett színpadra a kétnyelvű óvoda és tagiskola gyerekeivel. A népdal és a néptánc összefonódásával a generációk találkozását láthatta a közönség a színpadon. Majd a Pártosfalvi KÁI szavalója versben, az iskolai énekkar pedig dallal bizonyította, hogy a fiatalság is ragaszkodik a gyökereihez. A szentlászlói József Attila Művelődési Egyesület tánccsoportja szatmári táncokkal mutatkozott be, majd a rendezvény zárásaként az Új Muravidék citerazenekar szerepelt. Igényes és gazdag programot láthatott a közönség, átívelve minden generációt, és azzal a fontos üzenettel, hogy van mit ápolni, továbbadni és van mire büszkének lenni! Az ünnepély a kopjafa megkoszorúzásával ért véget.

 

 

 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben