kele
perec1
garas1
64. évfolyam
14. szám
Megjelenés:
2020. 04. 09.
kiscim1420
 

Színes kultúrműsorral ünnepeltek

domonk15 1020A Sal községi magyarság vasárnap délután a domonkosfai kultúrotthonban szervezett ünnepi műsorral emlékezett az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeire.

A rendezvényre a muravidéki magyarság magasrangú tisztségviselői is ellátogattak, képviseltették magukat a magyar önkormányzatok, az intézmények és a környező települések elöljárói is.

A himnuszok után néhány gondolat hangzott el a történelmi eseményekre emlékezés jegyében, majd Orban Dušan, a Sal Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsának elnöke lépett a pódiumra, hogy megossza gondolatait az ünnep kapcsán. Bevezető szavaiban a forradalom hőseire emlékezett, majd azon értékekről beszélt, melyekre a helyi magyarság alapozni tudja a jövőt. Kiemelten szólt a domonkosfai kéttannyelvű óvoda és iskola működésének fontosságáról és a tájház jövőbeni szerepéről, amely hatással lehet a turizmus fellendülésére a térségben, illetve a közösségformálás terén. Az elnök ezután köszönetet mondott a szlovén és a magyar államnak, a községnek és a muravidéki magyar önkormányzatnak az anyagi és erkölcsi támogatásokért, külön megemlítve a magyar kormány muravidéki gazdákat és vállalkozásokat segítő programjait.

 

 

Az ünnepi beszédet követően a költészet, a népzene és a néptánc jegyében vették birtokba a színpadot. A műsorban elsőként a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület népdalköre és a helyi kisiskolások és óvodások közös műsorát láthatta, hallhatta a közönség. Utánuk a Pártosfalvi Kétnyelvű Általános Iskola szavalóinak versei hangzottak el, majd újra a népdalkör állt színpadra katonadalokból összeállított repertoárral. A műsort valódi pörgős, pattogós vigadalom zárta: a Boglya zenekar ritmusaira a gencsapáti Kópic néptáncegyüttes ifjú táncosai ropták a táncot. 

A domonkosfai ünnepély kísérőprogramja már hagyományosan a helyi hímzőkör éves munkáiból készült kiállítás megnyitása is. Az ünnepély után az érdeklődők ezt is megtekinthették.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben