kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

Kezdés előtt két nagyobb beruházás

tajh volgyi1720A járványügyi helyzet miatt a községi magyar önkormányzatok berkeiben is némileg lelassultak a történések, rendezvények maradtak, illetve maradnak el, azonban a nagyobb beruházásokon, legalábbis tervezés szintjén továbbra is folyik a munka. A lendvai önkormányzat a völgyifalui tájház, míg a dobronaki a Dobronoki György-ház, illetve a Kézművességek Háza zárt pajtájának kialakításán dolgozik.

A Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösségnek (LKMNÖK) talán az eddigi legnagyobb projektje a völgyifalui tájház létrehozása. Egy „élő” tájházat szeretnének létrehozni, amely elsődlegesen a faluban élő igen aktív magyar közösség számára szolgálna közösségi térként, de az önkormányzat ide tervezi áthelyezni kézműves foglalkozásait, képzéseit is. A fenntarthatóság elveit szem előtt tartva nyáron táborok, évközben pedig erdei iskolák megtartását tervezik.

Az épület egyrészt múzeumi, másrészt oktatási részből áll majd. Az önkormányzat még 2018-ban vásárolta meg magát az ingatlant, amelyben 2019-ben el is kezdődtek a felújítási munkálatok, megtörtént a tetőszerkezet cseréje, kőművesmunkák, asztalosmunkák zajlottak. A tetőcsere és a kőművesmunkák a szlovén gazdaságfejlesztési alapból biztosított eszközökből, míg az asztalosmunkák a magyar kormány támogatásából valósultak meg. A tervek szerint a felújítási munkálatokat – elsősorban az épület belsejében – az idei évben folytatják. Vida Törnar Judit, az LKMNÖK elnökének tájékoztatása szerint elkészült a tervezett munkák teljes összeírása, de sajnos az idei évben szinte biztos nem tudják ezeket mind elvégezni, becslése szerint nagyjából 25–30 százalékot tudnak csak teljesíteni. Így jelenleg egyeztetések folynak, hogy a villanyvezetékek, a vízvezeték, a fűtési rendszer és az egyéb teendők közül mit és milyen fázisig végeztessenek el. Előreláthatólag ez május folyamán meg is történik, így a munkálatok ténylegesen várhatóan júniusban kezdődnek majd el, hacsak nem bonyolódik a munka kiadása, a pályáztatás. Vida Törnar Judit tájékoztatása szerint ugyanis még nem tisztázódott, hogy szükséges lesz-e hivatalos közbeszerzési eljárás elindítása vagy még beleférnek a járvány miatt megemelt közbeszerzési értékhatárba. Függetlenül ettől reménykedik abban, hogy kora nyáron elkezdődhetnek a munkálatok.

tajh dobr1720Hasonló fázisban van a Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti közösség (DKMÖNK) jelenlegi legnagyobb projektje, a Dobronoki György-ház keretében megépítésre váró zárt pajta kialakítása is. A közösség idei legnagyobb beruházása a Kézművességek Háza udvarán épülő zárt pajta, mely a régi mezőgazdasági eszközök tárolására, nyári műhelymunkák kivitelezésére lesz alkalmas. A mintegy 150 négyzetméter alapterületű épület megépítésére sikeresen pályáztak a Csoóri Sándor Alapnál (15 ezer euró), valamint 35 ezer euró támogatásban részesültek a szlovén gazdasági minisztérium nemzetiségi gazdaságserkentési programjának 2. intézkedéséből. Varga Edit önkormányzati elnök elmondása szerint a munkálatoknak az alapterv szerint júniusban kellett volna befejeződniük, de a járványügyi helyzet miatt még mindig nem tudták a munkákat elkezdeni, éppen ezért a már említett pályázatkiíróknál halasztást kértek, ezt meg is kapták, az új határidő október 15-e. Az elnök hangsúlyozta, a dokumentáció teljes egészében elkészült, az illetékes közigazgatási egységnél be is nyújtották kérelmüket az építési engedélyre, jelenleg ezt várják. Tetemesebb beruházási kiadást jelent idén még a „Muravidéki néprajzi kincs” című projekt alapeszközeinek beszerzése 30 ezer euró összegben. A projektben számítanak a Szegedi Tudományegyetemnek a vidéken már több ízben kiváló munkát végző szakembereire is, az eddigi gyűjtések után eltárolt néprajzi kincsek, eszközök pedig a pajtában kerülnek majd kiállításra.

 

 

tajh tornar1720

Vida Törnar Judit, az LKMNÖK elnöke: – A munka, a tervezés természetesen jelenleg is folyik. Az elmaradt rendezvényekre, mint a március 15-i megemlékezés vagy például a Zala György-emléknap nem kerül sor idén. Ennek ellenére felmerültek költségek, de némi összegek meg is maradtak. Hasonló a helyzet a halászléfőző versennyel is, amelynek megrendezése igencsak kétséges, de kénytelenek vagyunk dolgozni rajta, és természetesen itt is felmerülnek majd költségek, illetve a rendezvény esetleges lefújása esetén összegek is maradnak. Mindezekről majd valamikor augusztus folyamán döntünk költségvetés-módosítás keretében.

 

 

tajh varga1720

Varga Edit, az DKMÖNK elnöke: – Két nagyobb rendezvényünk maradt el, illetve módosult, a március 15-i megemlékezés a hagyományos hímestojás-kiállításunk. Az utóbbit igencsak sikeresen és nagy érdeklődés mellett végül online módon szerveztük meg. A fennmaradt összegekről még nem döntöttünk, várhatóan a tanács ez ügyben is meghozza majd a döntést. Továbbra is dolgozunk, szervezünk, egyeztetünk. Jelenleg éppen a Dobronak környékére jellemző növényzet herbáriumának elkészítésén fáradozunk.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben