kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

A goricskói nemzetiségi önkormányzatok is terveznek

nemz majusfa1820A járvány ideje alatt a nemzetiségi politikában is lelassult az élet, elmaradtak az események. Tervek szerencsére vannak, és ha a korlátozások tovább enyhülnek, akkor folytatni lehet az elkezdett munkát. A sali, a maráci és a hodosi magyar nemzetiségi önkormányzatok háza táján „jártunk”.  

A nagyobb, hagyományos rendezvények megtartásáról, mint az aratás és cséplés Domonkosfán, a Kapornaki Találkozó vagy a bográcsfőző verseny Kisfaluban idén sajnos nagy valószínűséggel le kell mondani. De az elnökök látnak esélyt arra, hogy legalább a saját településeiken, saját körzeteikben a kisebb események megvalósuljanak.

nemz roban1820– A koronavírus miatt a nemzetiségi munka Domonkosfán nem állt le – nyilatkozta Orban Dušan, a Sal Községi Magyar Nemzetiségi Önkormányzati Közösség Tanácsának elnöke. – Egy rendes, illetve egy rendkívüli ülést is tartottunk időközben, amelyen elfogadtuk a zárszámadást és egyéb folyó ügyekről döntöttünk. A kulturális rendezvényeink természetesen elmaradtak. Elsőként a húsvéti műhelymunka és kiállítás, aztán a közös májusfa-állítás a határon a kercaiakkal. Itt a tájháznál felállítottunk egy májusfát, ami szimbolikusan azt üzeni, hogy a hagyományainkról még a vírus miatt sem mondunk le. Természetesen szigorúan betartottuk a védekezési szabályokat, előírásokat. A napokban megjelent a foglalkoztatási hivatalnál az önkormányzatunk egy alkalmazottra vonatkozó kiírása. A jövő héten tervezzük megtartani a következő rendszeres ülésünket, amelyen már tudni fogjuk, hány jelentkezőnk van, illetve megtárgyaljuk az idei költségvetést. Sajnos van 14 ezer eurós hátralékunk a tavalyi évből, amit átvezettünk a fix költségek mellé. Ehhez jön még pluszban az egy alkalmazott bére, költségei, illetve az épület karbantartása. Sajnos ez utóbbinál is tapasztalhattuk, hogy a tervezetthez képest és a gyenge tél ellenére is nagyon megugrottak a kiadások. A vírus miatt valószínűleg le kell mondanunk a hagyományos aratási rendezvényünket, de ezt is majd az ülésen tárgyaljuk. Amiben bízunk, hogy az ősz folyamán viszont már megvalósulhat a goricskói kulturális találkozó, aminek idén mi leszünk a házigazdái. A tájház körüli munkának pedig a helyzettől függetlenül haladnia kell. Készülünk a pajtával, és valószínűleg egy vezető szakember bevonásával fogjuk befejezni a mezőgazdasági kiállítást, és ezt meg is kívánjuk nyitni. Bízunk abban, hogy a pályázatokon pozitív elbírálást kapunk, és akkor még a kemence megépítése is belefér az idei tervekbe. Ősszel szeretnénk kukoricafosztást, illetve szüretet rendezni, ezzel némiképp pótolnánk az aratási ünnepünket és talán kárpótolnánk a helyieket – nyilatkozta Orban Dušan.

nemz vugr1820A Marác Községi Magyar Nemzeti Önigazgatási Közösségnek több kisebb és egy nagyobb rendezvénye is elmaradt az elmúlt időszakban. Jelenleg a tanácsülés összehívását tervezik, költségvetést kell elfogadni, illetve egyeztetni kell a települések és az egyesületek vezetőivel a közösségi élet visszaállításáról. – A legelső, amit le kellett mondanunk, a március 15-i megemlékezés volt – nyilatkozta Vugrinec Zsuzsi elnök. – Idén Pártosfalván lett volna a központi ünnepély, de sajnos éppen előtte vezették be a szigorításokat. Aztán elmaradt a hagyományos szerdahelyi Szent György-napi gyalogtúránk, a májusfa-állítások községünk kétnyelvű településein és a határokon. Egy közös faültetést is szerettünk volna Szentlászlón a lakosság bevonásával, de ezt sem valósíthattuk meg az eredeti tervek szerint – szakemberek végezték el a munkát. Igencsak kérdéses, hogy a nyárra tervezett eseményeket, például a hagyományos kelepelőállítást vagy a bográcsfőző versenyt Kisfaluban megtarthatjuk-e. A rendezvények többségében érintettek vagyunk, hiszen önkormányzatunk társszervezőként szerepel, a főszervezők pedig az egyesületek vagy a helyi közösség. Ezért amint lehetséges, összehívjuk az egyesületek, a helyi közösségek vezetőit, és megvitatjuk a lehetőségeket, amelyek persze az országos rendelkezésektől függnek. Az elmúlt időszakban tanácsülést sem tartottunk, most, hogy az élet némiképp kezd visszaállni, szeretnénk a nemzetiségi tanácsot is összehívni. A szentlászlói tájházzal kapcsolatosan sajnos továbbra sincs változás, még mindig várjuk Budapesttől a tulajdonjogi átíratás jóváhagyását. Ha lehetséges lesz, akkor ősszel már szeretnénk az Alvariumban kisebb rendezvényeket tartani, főként a helyiek számára, kisebb csoportok részére – mondta az elnök.  

nemz roman1820Hodoson a március 15-i rendezvényt még sikerült megtartani, a többi program, mint a Kapornaki Találkozó és a filmest, elmarad. A kapornaki tájház felújítása viszont előreláthatólag május végén elkezdődik. Roman Silvija, a Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség elnöke szerint a munkálatok megkezdése kicsit csúszik a tervezetthez képest, hiszen a járványhelyzet miatt csak a héten kapják meg a beruházási jóváhagyást a kulturális örökségvédelemtől. Időt nyernek viszont azzal, hogy a járvány miatt megemelt közbeszerzési értékhatárral nem kell hivatalos közbeszerzési eljárást indítani. A munkálatok a tájház belső és külső vakolatának, valamint a villanyvezetéknek a felújítását tartalmazzák, emellett ablakcserére és konyha kialakítására is sor kerül. Legkésőbb október elejéig be szeretnék fejezni. – Készülünk a Családok Őrségi Találkozójára augusztusban, de ha kell, a lebonyolítását elnapoljuk szeptember elejére. Mivel a költségvetésünk háromnegyed részét programok finanszírozása teszi ki, a helyzet alakulása és a programok kivitelezésének lehetőségei szerint fogjuk a költségvetési módosításokat meghozni – nyilatkozta Roman Silvija.  

 

nemz kaptaj1820

 

Elfogadták a költségvetést

A Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsa április 21-én első rendkívüli ülésén elfogadta a 2020-as költségvetést. A 170.000 eurós bevételből 71.000 eurót az állami támogatás tesz ki, míg 90.000 euró a szlovén gazdasági alapból származik a kapornaki tájház felújítására. Mintegy tízezer euró az előző évi átvitel. Rendezvényekre 14.000 eurót, egyesületi és oktatási programokra 12.000 eurót, a munkaszerződések kifizetésére 5.800 eurót terveztek.

 

Ak, Hs

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben