kele
perec1
garas1
64. évfolyam
27. szám
Megjelenés:
2020. 07. 09.
kiscim2720
 

Járvány-sorson a nemzetiségi tévéműsorok

mirjana20202– Amióta léteznek a magyar nemzetiségi tévéműsorok, a Szlovén TV 1-es csatornáján voltak követhetők. Március 12-ével azonban a járványügyi helyzet miatt – minden előzetes értesítés nélkül – áthelyezték ezeket, s kérdés, mikor kerülnek majd vissza a megszokott helyükre. Sajnos, nem vagyok derűlátó – nyilatkozta Magyar Lovrič Mirjana, a nemzetiségi tévéműsorok felelős szerkesztője.

A heti négy magyar nemzetiségi adás így a Maribori Regionális TV-csatornán követhető, ismétlése – újonnan – az országos 3-as tévécsatornán is látható, igaz, esetleges jelleggel. A magyarázatért, hogy miért kerültek le az adások premiervetítései az 1-es csatornáról, a lendvai stúdió nem egy levélben megkereste a Szlovén TV igazgatóját, Gorščak Nataliját. A válaszokból kitűnik, hogy tekintettel a járványra a tévé 1-es csatornája a szélesebb közönségnek nyújt tartalmakat, a regionális csatornák pedig átveszik a szűkebb nézőcsoportoknak készült műsorokat, köztük a nemzetiségi adások sugárzását is. Lendván a Magyar Műsorok Stúdiójában Gorščak döntését úgy értelmezték, hogy a helyzet normalizálódásával a nemzetiségi adások visszakerülnek az 1-es csatorna műsorrácsába.

mirjana20201– Abban bíztunk, hogy ideiglenes megoldásról van szó, és május 18-ával visszaáll a régi rács. Viszont döbbenten állapítottuk meg, hogy az adásaink nem indultak el ismét az 1-es csatornán. Megvalósulni látszik a szlovén tévé vezetőségének régi terve, hogy a csatornák profilját, jellegét „megtisztítsák”. A Hidak című műsor, amióta létezik, mindig is az 1-es csatornán volt, bár voltak ezzel ellentétes próbálkozások. Most viszont úgy tűnik, a műsoraink a koronavírus áldozatává váltak. Attól tartok, hogy az ideiglenes döntés véglegeset jelent – nyilatkozta Magyar Lovrič Mirjana felelős szerkesztő. A nemzetiségi adások vetítése a 3-as csatornán nem állandó időpontban történik, illetve gyakran elmarad. A magyar anyanyelven történő tájékoztatást biztosító műsorok áthelyezése az 1-es csatornáról a nézők körében elégedetlenséget váltott ki, hiszen a Magyar Műsorok Stúdiójának legújabb közvéleménykutatása is azt mutatja, hogy a nézők 68 százaléka az 1-es csatornán követné a magyar nyelvű tévéműsorokat. A nemzetiségi műsorok premieradásainak áthelyezésére a törekvések nem újkeletűek, de eddig a lendvai RTV-stúdió programbizottsága sikeresen kivédte ezeket.

– Az adások áthelyezésével kapcsolatban levélben fordultam Gorščak Natalija tévéigazgatóhoz – fogalmazott kérdésünkre Horváth Ferenc, a muravidéki magyarság elnöke –, de az érveinket sajnos nem vették figyelembe. A kérdést nyilván tovább fogjuk tárgyalni, épp az MMÖNK soros ülésén is. Határozattal támasztjuk alá a szándékunkat: minden politikai eszközt bevetünk annak érdekében, hogy a nemzetiségi tévéstúdió műsorai a Szlovén TV 1-es csatornáján maradjanak. Ennek a csatornának teljesen más a presztízse a nézettséget illetően, mint a többié – mondta Horváth Ferenc. Az RTV vezetője azonban válaszában kifejti: a nemzetiségi adások a Maribori Regionális TV-csatornán maradnak, kivéve azt az egyet, amelyet a lendvai szerkesztőség kiválaszt, s ez szombatonként a Szlovén TV 1-es csatornáján lesz megtekinthető. A nemzetiségi adások előzetese és elérhetősége kedden, szerdán és csütörtökön az 1-es csatornán látható lesz.

 

 

MCSi Design