kele
perec1
garas1
64. évfolyam
27. szám
Megjelenés:
2020. 07. 09.
kiscim2720
 

Költségvetés, projektek és támogatások

marac21201A Marác községi magyar közösség tanácsa hétfő esti ülésén elfogadta a közösség 2020-as költségvetésének első olvasatát, illetve a támogatásokról döntött.

marac21202Áttekintették, majd elfogadták a község kétnyelvű településein működő egyesületek beszámolóját a tavalyi nemzetiségi támogatás felhasználásáról. Megállapították, hogy az egyesületekben gondos munka folyik és a tervezett programok megvalósultak.

A tanács ezután a 2020-as költségvetés-tervezet első olvasatát tárgyalta. Az önkormányzat a 2020-as évben 148.000 euró állami bevétellel számol, melyhez pluszban hozzájön a korábbi évekből átvezetett csaknem 52.000 euró megtakarítás. Az egyesületek, intézetek támogatására idén 40.400 eurót tervez a közösség. Ebből az összegből a Pártosfalvi Kétnyelvű Általános Iskola magyar nyelvi programjainak támogatására 4.300 euró, ugyanezen a címen az óvodának pedig 2.000 euró dotációt különítenek el. A község vegyesen lakott településein – Pártosfalva, Szentlászló, Szerdahely, Kisfalu – működő művelődési és turisztikai egyesületek munkájának serkentésére, programjaik kivitelezésére 15.600 eurót, a sport-, tűzoltó- és egyéb egyesületek részére 16.000 eurót terveznek. A község területén kívül működő egyéb egyesületek támogatására 1.940 eurót különítettek el – vázolta fel Vugrinec Zsuzsi tanácselnök. Az egyesületek idén is pályázati úton nyerhetnek támogatást az önkormányzattól programjaik megvalósítására. A pályázati űrlapok benyújtási határideje június 30-a.

marac21203Bekerült az éves programba a tanulmányi tábor megszervezése, ami az oktatásban dolgozók és az egyesületekben aktív személyek magyar nyelvi továbbképzését segíti. A szakmai találkozókra, rendezvényekre idén 20.000 eurót, illetve a különféle projektek megvalósítására szintén 20.000 eurót terveznek. Az Alvarium tájház működésével kapcsolatos folyó költségekre 5.000 eurót terveznek, a többi jelentős kiadást az önkormányzat működése teszi ki. Az önkormányzat teljes tervezett kiadása a 2020-as évben 200.000 euró. A tanácstagok elfogadták a tervezet első olvasatát.

A folytatásban a magyar önkormányzathoz beérkezett kérvények kerültek napirendre. A tanács a maráci nyugdíjas egyesület részére – melynek 45 tagja van a vegyesen lakott területről – 500 eurós támogatást ítélt meg, a mártonhelyi Rotary Klub kérvényére – egy belatinci fiatal Magyarországon történő cimbalom-zenészi képzésének támogatására – szintén 500 euró támogatást szavaztak meg.

A különfélék alatt az elnök beszámolt arról, hogy az elmúlt időszakban két olyan sikeres projekt is lezárult a kétnyelvű településeken, melyben az önkormányzat partner volt. Az egyik a szentlászlói fatelepítés, melynek teljes költségéhez 6.130 euróval járult hozzá az önkormányzat, a másik pedig a kisfalui gasztronómiai projekt, mely „A magyar konyhára épülő egészséges étkezés mint Kisfalu település lakossága egészséges életmódjának alapja” címmel receptek gyűjtésével és az egészséges konyha megismertetésével foglalkozott. A projekt mintegy 40 fő bevonásával zajlott, az önkormányzat ezt 5.670 euróval segítette.

A folytatásban a maráci magyar önkormányzat is tárgyalta, illetve támogatta a Muravidéki Pedagógus Egyesület kezdeményezését ösztöndíjalap létrehozására. A közösség éves költségvetéséből 1.500 euró az éves hozzájárulás a projekthez.

 

 

MCSi Design