kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

Segítség a Rábavidék és a Muravidék fejlesztéséhez    

tamogat2420Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke olyan javaslatot tett a magyar és a szlovén kormány felé, hogy mindkét ország 5–5 millió euróval segítse a Rábavidék és a Muravidék gazdasági fejlesztését, megnövelve így az erre rendelkezésre álló gazdasági alapot.

A magyar nemzeti közösség által lakott területen a gazdasági beruházások serkentésére kiírt pályázat ismertetésekor Horváth Ferenc, a pályázatlebonyolító Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke elmondta: a három év tapasztalatai pozitívak, az érdeklődés minden esetben nagyobb volt, mint a rendelkezésre álló összeg.

– Látjuk, hogy a Muravidéken szükség és igény van a vissza nem térítendő támogatásokra. Fontos lépés, hogy a szlovén kormány már jóváhagyta a 2021–2024 közötti gazdaságfejlesztési programot, amivel biztosította a pályáztatás folytonosságát. A dokumentumhoz – a kérdéses részletek tisztázása után – az MMÖNK is jóváhagyását adja. A program megerősítése ősszel várható és megvalósítása a Gazdaságfejlesztési és Technológiai Minisztériumnál már januártól zökkenőmentesen folytatódhat – mondta Horváth Ferenc.

A gazdaságfejlesztési támogatások kiosztása az eddigi két pályázat révén mintegy 610 ezer euró felosztását jelentette 10 nyertes pályázó között, és 10 új munkahelyet eredményezett. Horváth Ferenc szerint az ilyen támogatások nagyon fontosak a Muravidék fejlesztéséhez.  

– Ezért a magyar és a szlovén kormánynak a Rábavidék és a Muravidék közös fejlesztését javasoltam olyan módon, hogy mindkét kormány évente 5–5 millió euróval járuljon hozzá az ezt szolgáló gazdasági alap növeléséhez. Így éveken belül ezt a vidéket is vonzóbbá tudnánk tenni turisztikai, gazdasági, infrastrukturális és egyéb téren is, másrészt több lehetőséget nyújtana az itt élőknek is ahhoz, hogy a Muravidéken maradjanak – fogalmazott az MMÖNK elnöke.

 

 

MCSi Design