kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

Elkezdődött az új magyar székház felújítása

szekhaz2420Ahogy erről már több ízben beszámoltunk, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) új székháza a Mezőgazdasági Szövetkezet volt épületében lesz Lendva központjában. A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium múlt év októberében vásárolta meg az épületet, a felújítási munkálatokat azonban a járványhelyzet miatt nem tudták a tervezett időben elkezdeni. A héten viszont már megkezdődött a felújítás.    

Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke még tavaly márciusban tájékoztatta a közösséget az új székház vásárlásának tervéről, melyre a magyar kormány 700 millió forintot, azaz több mint 2,2 millió euró támogatást, valamint a működésre a következő évtől kezdve 25 millió forintot biztosított. Új épület vásárlását tavalyelőtti lendvai látogatása során Orbán Viktor miniszterelnök javasolta, annak tükrében, hogy a mostani székház felújításra szorul, és amennyiben jobb helyen, a városközponthoz közelebb tud az MMÖNK megfelelő épületet találni, amely méltó közösségi székház és ugyanakkor a magyarság háza lehetne, akkor vásárolja meg. Az MMÖNK a Fő utca 7. szám alatti történelmi polgári házat (a ház mögötti épülettel és az udvarral együtt), a Lendvai Mezőgazdasági Szövetkezet üzleti épületét találta megfelelőnek. A szövetkezet egyébként már négy éve árulta az ingatlant, többek közt azért is, mert nem felelt meg a tevékenységének (agrárszaküzlet). Most alkalmasabb helyen, a fűrésztelep egykori helyiségeiben a Vasút utcában tevékenykednek. Az épületet novemberben hagyták el.

Az MMÖNK Szakszolgálata mellett jelen állás szerint az MNTI, vagyis a Népújság szerkesztősége, az Oktatási Intézet kirendeltsége, a Muravidéki Pedagógusok Egyesülete, valamint a Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet kap majd helyiségeket az épületben. A jelenlegi székház további sorsáról az MMÖNK Tanácsa dönt majd, míg a már említett járvány miatti leállás ellenére 2021 első felében tervezik az épület átadását. 

 

 

MCSi Design