kele
perec1
garas1
64. évfolyam
32. szám
Megjelenés:
2020. 08. 13.
cimlap
 

Domonkosfai Porta lett a helyi tájház neve

salmonk2620Sal Község Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösségének Tanácsa június 24-i ülésén a domonkosfai tájházban elfogadta az önkormányzat 2020-as költségvetését, nevet választott a tájháznak – mely így mostantól a Domonkosfai Porta nevet viseli –, illetve döntött támogatások odaítéléséről is.

A közösség 2020-as költségvetésének tervezete az első olvasathoz képest nem változott. Az állami támogatás a község és a nemzetiségi önkormányzat között 90/10 százalékos felosztással kerül felhasználásra. Ez összesen 97.000 euró bevételt jelent a magyar önkormányzatnak, amelyhez pluszjuttatásként a magyarországi Bethlen Gábor Alap pályázatának 15.000 eurós támogatását is betervezték, ezt teljes egészében a mezőgazdasági tárlat felállítására kívánják felhasználni. Így összesen 112.000 eurós bevételt és ugyanennyi kiadást terveznek az idei évben.

Orban Dušan tanácselnök tájékoztatta a tagokat, hogy a költségvetés módosítására minden bizonnyal szükség lesz a közeljövőben. Többek között olyan kiadások miatt is, mint a tájházhoz és a melléképületeihez szükséges dokumentációk, engedélyek, tervrajzok – a múltban elmaradt – beszerzésének és pótlásának díja. A tűzvédelmi szabályzat elkészítéséről már érdemben is tudtak tárgyalni, és határozatban el is fogadták a kivitelezőt és az ajánlatot.

 

 

A tájháznál maradva a következő napirendnél már kellemesebb vita bontakozott ki. A faluban meghirdetett felhívásra, hogy a polgárok is küldjenek be ajánlatot a tájház elnevezésére, több javaslat is érkezett. A tanácstagok végül a Domonkosfai Porta elnevezés mellett tették le a voksukat, mondván nem csak jól csengő a név, de hitelesen vissza is adja az épületegyüttes tulajdonságait és kínálatát. A névadás után az önkormányzat logóját is elfogadta a tanács, amelyet innentől már levédethetnek.

Az ülés folytatásában az önkormányzathoz beérkezett kérvények megtárgyalására került sor. A tanács egyöntetűen támogatta az evangélikus egyházközösség napközis táborának megszervezéséhez a hozzájárulást. A tábor egyik napja a tájház területén zajlik majd. A nemzetiségi önkormányzat állja a gyermekek ellátását, a műhelymunkák költségeit, biztosítja a műhely programját is, illetve bérleti díjat sem kér. A tanácstagok szintén pozitívan bírálták el a Csentei Pálinka Turisztikai Egyesület 100 eurós támogatását is, amely a már megvalósult Hodos–Pince gyalogtúra kiadásainak fedezésére irányult. Végül pedig a Muraszombati Területi és Tanulmányi Könyvtár kérvényét tárgyalták meg, majd 300 eurós dotációt fogadtak el a helyi könyvtár készletének bővítésére.

 

 

MCSi Design