kele
perec1
garas1
64. évfolyam
32. szám
Megjelenés:
2020. 08. 13.
cimlap
 

Támogatják a „Magyarul a Muravidéken” kezdeményezést

lkmn27201A Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) keddi ülésén a „Magyarul a Muravidéken” támogatási rendszerben való részvétel mellett döntöttek, elfogadták a völgyifalui tájházra vonatkozó DIIP-et, illetve döntöttek a nemzetiségi programokat kivitelező civilszervezeteknek kiírt pályázatról is.

Vida Törnar Judit, az LKMNÖK Tanácsának elnöke a határozatképesség megállapítása és a napirend meghatározása után az előző ülések jegyzőkönyveit mutatta be, majd ezeket a tanács el is fogadta. Ezután bemutatásra került a „Magyarul a Muravidéken” támogatási rendszer, amely keretében a magyar önkormányzatok és intézmények a költségvetéseik 1 százalékával járulnának hozzá egy támogatási rendszerhez, amely a magyar nyelvet anyanyelvi szinten tanuló általános, illetve középiskolai tanulókat támogatná. A tanács egyhangúlag támogatta a javaslatot. A támogatás kivitelezéséről, illetve mivoltáról – pénzeszköz vagy egyéb mód – még nem született döntés, erről az önkormányzatok, illetve intézmények döntése után július végén dönt a muravidéki csúcsszervezet.

lkmn27202A tanács egyhangúlag támogatta a völgyifalui tájházra vonatkozó DIIP-dokumentumot, amely alapján az LKMNÖK már szerződést is alá tud írni a tájház kialakításának kivitelezőivel.

A tanács döntött a nemzetiségi programokat kivitelező civilszervezeteknek kiírt pályázatról is. A 11 ezer eurós keretre 16 pályázó 27.663 eurós igényt nyújtott be. Minden pályázó programjai nyertek összeget, ez alól kivételt képez a Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet, amelynek programjait, a Lendava Soundot és a Muravidéki Magyar Bált külön keretből támogatja majd az LKMNÖK.

 

 

MCSi Design