kele
perec1
garas1
64. évfolyam
32. szám
Megjelenés:
2020. 08. 13.
cimlap
 

A Muravidék is sikeres volt a BGA pályázatán

potapi2820Több mint 2,2 milliárd forintos támogatásban részesülnek a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyar közösségek, valamint a nemzetpolitikai célokat megvalósító anyaországi tömörülések – jelentette be a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára kedden Budapesten, a BGA Zrt. Gellérthegy utcai székházában tartott sajtótájékoztatón.

Potápi Árpád János jelezte: a koronavírus-járvány miatt a tavaszi-nyári rendezvényeknek nem tudtak támogatást megítélni. Reményét fejezte ki, hogy az év második felében az akadályok elhárulnak és a határok is megnyílnak. A támogatási keretre 2019 decemberében kiírt négy pályázat eredményét ismertetve elmondta: másfél milliárd forinttal segítik a külhoni magyar oktatást és kultúrát, amiből egymilliárdot egy központi felhíváson, félmilliárdot négy regionális pályázaton keresztül osztanak ki. A központi pályázatra 2244 kérelem érkezett, amiből 655 nyert támogatást. A regionális felhívásokra 1504 pályázat érkezett, ebből 691 kap forrást.

A muravidéki pályázók „A magyar kultúráért és oktatásért” című központi pályázatra jelentkezhettek. Az alábbiakban közöljük az eredményeket: a Lendvai Plébánia „Hit, összefogás és megbecsülés” címen 2,1 millió forintot nyert. Az 1. Sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola „Könyvtári gyűjtemény bővítése” címén 700 ezer forintot nyert. A Kapcai HK „A színpad felújítására” 1,1 millió forintot, míg a Kpz Vita ME „A magyar ének a kétnyelvű területen” című projektjére 500 ezer forintot nyert. A Völgyifalui Petőfi Sándor ME „A műkedvelő kultúra évtizedei Völgyifaluban” című projektre 500 ezret, míg a Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet „A Muravidéki Magyar Ifjúságnak a közösség célját szolgáló kulturális, oktatási, sport- és egyéb tevékenységek kivitelezésére” című programra 4,6 millió forintot nyert. Továbbá sikeres volt és 1 millió forintot kapott a Hármasmalmi Kultúregyesület „Kisebb beruházások a Hármasmalmi Kultúregyesület minőségi munkájának biztosítása érdekében” címen. 2,5 milliót nyert a Hosszúfalui HK a „Lépjünk előre, Hosszúfalu!” című beadvánnyal, míg a ljubljanai József Attila Magyar Kultúregyesület az éves program megvalósítására 750 ezer forintot nyert. A Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség „Magyarságerősítő és tudatépítő programok a Lendva-vidéki magyarság körében” címen 4,25 millió forintot szerzett, míg a hodosi Őrség Művelődési és Turisztikai Egyesület „A muravidéki kultúráért Hodos Községben” című projektjével 1 millió forintot kapott. A zsitkóci Gyöngyvirág KE „Összetartozás a Muravidéken” címen 1,6 milliót, míg a Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség „Muravidék, néprajzi kincs” projektjére 4,25 millió forintot. A szentlászlói József Attila ME „A hagyomány őrzése és tárolása” projektért 500 ezer forintot kapott, a  Göntérházi Hetés ME a „Hetési hagyományőrző nap” megszervezésére 1 milliót nyert. A Lendvai Galéria-Múzeum „A Lendvai Galéria és Múzeum magyar nemzetiségi programjának támogatására” 1,25 milliót nyert, míg a Sal Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség a „Pajta felújítása a Néprajzi kiállítás létesítésére” című projektjével 4,25 millióval lett gazdagabb. A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ a „Színház- és olvasásnépszerűsítő, közönségnevelési program” címen 1,25 millió forintot nyert, míg a gyertyánosi Hajnal ME „Hímzőkiállítás műhelymunkával” projektjével 500 ezer forintot nyert. A Dobronaki Kétnyelvű Általános Iskola „A könyvtár magyar könyvgyűjteményének bővítése” címén 700 ezret nyert, a dobronaki  Petőfi Sándor ME pedig „A műkedvelő élet fellendítése falunkban” címen 500 ezer forintot kapott. 

 

 

MCSi Design