kele
perec1
garas1
64. évfolyam
47. szám
Megjelenés:
2020. 11. 26.
kiscim4720
 

Lóháton a trianoni határon

lovasok 1


Múlt hét közepéig Muravidéken tartózkodott négy lovas a kiscsőszi székhelyű Élő Forrás Hagyományőrző Egyesületből, hogy végiglovagolják a Muravidéket.

A trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója kapcsán néhány kárpát-medencei lovas úgy döntött, hogy felváltva körbelovagolják a magyar határszakaszt. Kovács Norbert – Cimbi, az imént említett egyesület elnöke elmondta, hogy a kezdeményezés alapötlete Eördögh András lovas és Kincses Kálmán székelyszenterzsébeti református lelkésztől származik, amelyhez ők is csatlakoztak.

Augusztus 3-án indult két lovascsoport Őriszentpéterről; az egyik északra, Ausztria és Szlovákia felé, a másik pedig délre, a Muravidékre, hogy aztán elérjék a horvát határt. Utóbbinak négy tagja volt, és három nap alatt teljesítették a távot, amelyben a Lóbarátok Egyesületének tagjai – Biro József elnök, Sáfrányos Péter, Horváth József és Göntér Ferenc - voltak a segítségükre. Maga az akció nem kifejezetten politikai színezetű, hanem – hagyományőrzőkhöz híven – megemlékezés jellegű. A határon túli vidékeken áthaladó lovas csoportok a közös zászlójukat is magukkal viszik az úton, mellette pedig az adott tájegység zászlóját is lobogtatják, megtisztelve az ott élőket is. A Muravidékért felelős lovasok az utolsó itteni napjukon megérkeztek Völgyifaluba, így az MNMI által szervezett Hazádnak rendületlenül elnevezésű honismereti és hagyományőrző táborban a gyermekeknek lehetőségük volt lovagolni, illetve íjászkodni is, ezzel örökre szóló élményt szolgáltatva az ott táborozóknak.

lovasok 2

MCSi Design