kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

A Balassi Intézet új neve Magyar Kulturális Intézet

kultkozp36201A Ljubljanai Balassi Intézet szeptember 1-jével új névvel, Ljubljanai Magyar Kulturális Intézetként szerepel. A névváltozással Magyarország egységesítette a külföldön működő 26 kulturális központjának nevét, melyek ezután az intézet és az adott székhelyváros nevét viselik. 

kultkozp36202Az intézetek szerepe ezzel természetesen nem változik, továbbra is a magyar kultúra és művészetek népszerűsítése és megismertetése a céljuk. A szlovéniai intézet 2016-ban, jelképesen a magyar kultúra napján nyílt meg Ljubljana egyik nevezetessége, a Sárkányos híd tövében, a Ljubljanica partján. Kitűnő központi helyen várja a látogatókat, és úgy tűnik, az elmúlt négy évben rendszeres és minőségi, a szlovén érdeklődésnek megfelelően alakított programjaival megtalálta a helyét a főváros kultúrkínálatában. Az intézetet megnyitása óta Molnár-Gábor Bíborka igazgató vezeti.

A Magyar Kulturális Intézet az idei őszi kultúridényre is több programot tervez. Szeptember 3-án a Vodnikova domačiján, az intézet partner-rendezvényhelyének is mondható címen már szerepelt Lakatos Mónika és Rostás Mihály „Mazsi”, a hagyományos roma zene kiváló előadói, szeptember 15-én a Kinotekában irodalmi és filmestre kerül sor közös szervezésben a ljubljanai lengyel nagykövetséggel, melyen Stanislaw Lem lengyel író Az Úr hangja című regénye és Pálfi György magyar rendező a regény alapján készült filmje lesz a fókuszban. Szeptember 17-én muravidéki vonatkozású program kerül Ljubljanába: az intézetben megnyitják a lendvai bronzöntő művésztelep alkotásaiból készült kiállítást, melyet a Lendvai Galéria-Múzeum állít fel.

A Magyar Kulturális Intézetben idén is folytatódnak a magyar nyelvtanfolyamok kezdőknek (jelentkezés október 5-ig), a borkultúrát népszerűsítő programok, a gyermekprogramok, a filmklub…    

 

 

MCSi Design