kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

A nemzetiségi programokat még nem érinti, de…

icu3720Az utóbbi hónapok és a közeljövő egyik legforróbb politikai ügye a médiatörvény, illetve most már inkább a Szlovén RTV-ről szóló törvény módosítása, amely igencsak megosztja a szlovén politikumot, így a közvéleményt is. A törvénymódosítás közvitája már lezárult, az ősz folyamán a dokumentum a parlament elé kerülhet. A közintézettől jelentős összegeket elvonó tervezett módosításokról, ezek hatásáról Zver Ilonát, a Szlovén RTV vezérigazgatójának magyar műsorokért felelős helyettesét szólaltattuk meg.

A Szlovén RTV-ről szóló törvény módosításának tervezetét a Szlovén RTV valamennyi szerve – a vezetőségtől a dolgozók tanácsáig – elutasítja. A szakma úgy ítéli meg, hogy a törvénymódosítások nem elfogadhatók, véleményük szerint ugyanis nem foglalkoznak a korszerű közszolgálati média kihívásaival, hanem csupán eszközöket vonnak meg a Szlovén RTV-től, leválasztanák a rendszerről ugyanis a profitábilis Leadók Egységet, valamint növelnék a reklámidőt. Mindezen változások veszélyeztetnék a Szlovén RTV tevékenységét és a dolgozók sorsa is bizonytalanná válna. A pénzügyi nehézségekkel küszködő intézet, amelyre 2012-től új és új terheket ró a törvényhozó, már a jelenleg tervezett módosítások nélkül is veszteséggel zárná az utóbbi éveket, ha nem rendelkezne a múltból az Eutelsat-részvényekkel, amelyek értékesítésével pótolta az elmúlt években a hiányt – az újabb, több mint 10 százalékos költségvetéscsökkentést viszont már nem tudná elviselni.

Ugyanis a törvénymódosítási tervezet azt tartalmazza, hogy az előfizetési díj 3 százalékát a Szlovén Hírügynökség működésére, 5 százalékát pedig a média-közérdek megvalósítására kellene átcsoportosítania az RTV-nek, tehát külső felhasználókhoz. A javaslat margóján meg kell említeni, hogy az RTV a bevételei 2 százalékát már jelenleg is a Szlovén Filmalapnak köteles átutalni, ezt a terhet az intézet az utóbbi években szintén egyre nehezebben viseli. A harmadik jelentős beavatkozás pedig a Leadók Egységnek az RTV keretein kívüli működtetését jelentené. Ennek következményeként az intézmény szintén jelentős bevételek nélkül maradna.

– Jelenleg a 2021-es évi program- és gyártási tervek kiindulópontjainak az elkészítésén dolgozunk, de számtalan ismeretlennel – mind a költségvetést, mind a sugárzási felületeket illetően. Tudni kell ugyanis, hogy az intézmény a pénzügyi gondok miatt már idén is elfogadott költségvetés nélkül dolgozik, tehát a tavalyi évre jóváhagyott költségvetés tizenkettedei alapján. Ez igen nehéz helyzetbe hozza a program készítőit. A beruházások pedig teljes egészében leálltak – mondta Zver Ilona, majd kifejtette, az elmúlt időszakban gyakran elhangzott, hogy a törvényhozónak stabil, inflációt követő finanszírozást kellene a közmédia számára biztosítani, amellyel a mindenkori politikától való függetlenségét szavatolná. A dolgozók tanácsa a sérülékeny csoportok műsorainak teljeskörű finanszírozását az állami költségvetésből várja el, és ugyan nincs egyértelműen feltüntetve, de elképzelhető, hogy a nemzetiségi műsorokat is ebben a csoportban szeretnék látni. Befejezve véleménynyilvánítását a magyar műsorokért felelős vezérigazgató helyettese kifejtette: – A nemzeti közösségek műsorait a törvénymódosításokban nem említik közvetlenül, közvetve viszont minden bizonnyal hatással lennének az olasz és a magyar nyelvű rádió- és tévéműsorokra is.

 

 

MCSi Design