kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

Elkezdték a hosszúfalui harangtorony felújítását

hfalu38201A határon túli magyarság épített örökségének megóvására 2015 októberében kidolgozott Rómer Flóris Terv keretében idén újabb felújításokra kerül sor a Muravidéken. A hosszúfalui és a kisfalui harangláb is megújul.

A Kárpát-medencei régészet és műemlékvédelem meghatározó alakjáról, Rómer Flórisról elnevezett program fő célja a műemlékek felkutatása, feltárása, állapotuk javítása, megóvása és megismertetése, azaz értékeik közzététele a nagyközönség és a szakmai érdeklődők számára, továbbá a helyi közösségek értékőrző tevékenységének segítése és ösztönzése is, valamint az általuk kezdeményezett munkák támogatása. A program gazdája a Miniszterelnökség Kulturális Örökségvédelemért és Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős Államtitkársága, a terv lebonyolítását a Teleki László Alapítvány segíti.

hfalu38202A Rómer Flóris Terv célkitűzéseinek teljesülése ugyanakkor nem kizárólag a külhoni magyarság számára fontos. A külhoni kulturális emlékek feltárása, megóvása és ismertté tétele az egyetemes magyarság érdeke is, hiszen a magyar kultúrkörbe tartozó emlékek tekintélyes része a határainkon kívül esik. A Rómer Flóris Terv gazdája a Miniszterelnökség.

A Muravidéken eddig három szoknyásharanglábat újítottak fel, éspedig a kámaházit 2016-ban, valamint a pincei és a göntérházi haranglábat 2019-ben. Mind a három fából készült vallási építmény az 1800-as évek első felében épült és a települések egyedi kultúrtörténeti értékei.

Idén a Rómer Flóris Terv, illetve a Teleki Alapítvány támogatásával a kisfalui és a hosszúfalui haranglábak felújítására kerül sor. A tatarozási munkálatokra 1,5 millió forint áll rendelkezésre. Mindkét harangláb egyházi (evangélikus, illetve katolikus) tulajdonban van és az 1920-as években épült. Míg a kisfaluit 1995-ben újították fel, majd 2004-ben elektromos haranggal látták el, a hosszúfalui Szent Flórián-harangtorony legutóbbi felújítási adatai 1978-ba nyúlnak vissza. A felújítási munkálatok előkészületeit, illetve kivitelezéseit az MMÖNK koordinálja.

A hosszúfalui kápolnán a napokban már el is kezdődtek a felújítási munkálatok, míg Kisfaluban még az előkészületek folynak. Šušlek Bojan, a Kisfalui HK elnökének elmondása szerint az előszámlák összegyűjtésének fázisában állnak, de reménykedik abban, hogy még idén elkezdődhetnek a munkálatok.

 

 

MCSi Design