kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

Elkezdődhet a radamosi Korai Fejlesztő Központ építése

radamos40202Kedden reggel az MMÖNK székházában írta alá Horváth Ferenc elnök (jobbról) a kivitelezési szerződést Matjaž Hozjannal, a Legartis építőipari vállalat igazgatójával. A munkák a jövő héten el is kezdődnek, az épületet várhatóan jövő év szeptemberig át is adják.

A magyar kormány 2016 decemberében indította el az összességében 38,5 milliárd forintos (körülbelül 120 millió eurós) Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programot, amely jelenleg is a legnagyobb költségvetési külhoni program. Óvodák, bölcsődék, iskola- és óvodakomplexumok, kapcsolódó köznevelési intézmények és környezetük építését, felújítását, valamint az óvodapedagógusok képzését, az egészségügyi, sport- és rekreációs szolgáltatások fejlesztését, a védőnői szolgálat fejlesztését és a virtuális óvoda létrehozását foglalja magába. A Muravidék is részt vesz a programban, így az első ütemben óvodafelújítások, játszóterek, magyar sarkok kialakítása történt meg, vásároltak mesekönyveket, gyermekfoglalkozásokat szerveztek (például Ringató). Az MMÖNK még 2018-ban döntött úgy, hogy a program második ütemében a radamosi Korai Fejlesztő Központ kerül megépítésre.

radamos40201Hétfőn Horváth Ferenc elnök és Matjaž Hozjan, a Legartis építőipari vállalat igazgatója alá is írták a kivitelezési szerződést, így a munka ténylegesen el is kezdődhet. Horváth Ferenc a szerződés aláírásakor kifejtette, mindezt közbeszerzési eljárás előzte meg, ezen több jelentkező volt, a legjobbnak a Legartis ajánlata bizonyult. Hangsúlyozta, megközelítőleg 600 ezer eurós értékével ez az MMÖNK eddigi legnagyobb beruházása, amely az első elképzelések szerint egy úgynevezett „retro óvoda” lett volna, majd az idő haladtával és a minél hasznosabb tartalmak keresése után végül egy egészségügyi családközpont kap otthont Radamosban. Itt a legkisebbeknek és az idősebb generációnak is szerveznek majd különböző tevékenységeket, a nemzedékek közötti párbeszéd is helyet kap majd, de még mindig természetesen leginkább a fiatalabb generációknak épül a létesítmény. A tervek alapján az építkezés 6–8 hónapot vehet igénybe, a következő szeptemberig mindenképpen átadásra kerül. Ezt megelőzőn már jövő héten Potápi Árpád János államtitkár a Nemzetpolitikai Államtitkárság és az anyaország nevében lerakja az épület alapkövét.

 

 

MCSi Design