kele
perec1
garas1
65. évfolyam
8. szám
Megjelenés:
2021. 02. 25.
kiscim0821
 

Tizenkét egyetemista kap tanulmányi támogatást

lkmonk42201A Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) Tanácsa keddi ülésén – rendhagyó módon a világhálón – döntött a tanulmányi támogatásokról, a nemzetiségi parlamenti képviselő választását illetően az egyszerű többségi rendszert támogatta, módosította a költségvetését, illetve több aktuális ügyet vitatott meg.

A felsőfokú tanulmányi támogatási felhívásra 12 érvényes pályázat érkezett: Požonec Veronika, Vida Dorian, Soós Péter, Szőke Aleš, Vida Veronika, Požonec Mária Dorotea, Szomi Tatjana, Végi Noémi, Sabján Rebeka, Pál Péter, Göncz Norbert és Meszelics Júlia havi 150 euró összegben részesülnek, ami az önkormányzat költségvetésében éves szinten 21.600 eurót tesz ki. Az önkormányzat fenntartja a jogot, hogy költségvetési zavarok esetében megváltoztatja, illetve csökkentheti az összeget. 

A továbbiakban a tanács elfogadta a magyar közösség megőrzésére és fejlesztésére irányuló tevékenységek ösztönzéséről szóló általános szabályzatot, amely lehetővé teszi a különböző támogatások egyszerűbb lebonyolítását.

lkmonk42202Ezt követően a nemzetiségi parlamenti képviselő megválasztási rendszere került megvitatásra. Az olasz közösség már megadta támogatását a jelenlegi rendszer megszüntetéséhez, míg a magyar közöség még nem jutott egységes álláspontra, de itt is inkább a változtatás, az egyszerűsítés felé hajlottak. A vitában az LKMNÖK Tanácsában is inkább az egyszerű többségi választási rendszer mellett szólaltak fel a jelenleg érvényben lévő Borda-módszer ellenében. A döntést a tanács egyhangúlag meg is erősítette.  

A tanács elfogadta a javasolt költségvetésmódosítást is, amely megközelítőleg 8 ezer euróval csökkenti a bevételeket, 13 ezerrel a kiadásokat. A módosításra a szlovén gazdasági eszközök módosítása, a járványhelyzetben fel nem használt összegek, valamint a BGA által befutott összegek változása miatt volt szükség. Új tagokat neveztek ki a Lendvai Óvoda és a Lendvai Zeneiskola Tanácsába is, az elsőbe Tóth Erzsébet, míg a másodikba Lebar Gór Karmen került.

A különfélék között a tanács úgy döntött, 500 euróval támogatja Pápa város önkormányzatának kezdeményezését, miszerint a Zala (Mayer) családnak állíttat emléktáblát. A tanács megvitatta és pozitívan viszonyult a Murski val rádióadó együttműködési ajánlatát illetően, az elnököt megbízva azzal, hogy folytassa le a tárgyalásokat. Horvát Tomi alelnök tájékoztatta a tanácsot, hogy a völgyifalui tájháznál a munkálatok a tervek szerint folynak. A jövőben a fűtési rendszert, a külső-belső vakolást kell még megoldani, illetve az ingatlan körüli terüelt rendezését. A számítások szerint nagyjából 220–230 ezer euró lesz még szükség a teljes befejezésig, vagyis összegezve megközelítőleg félmillió euróba kerül majd a beruházás.  

 

 

MCSi Design