kele
perec1
garas1
65. évfolyam
8. szám
Megjelenés:
2021. 02. 25.
kiscim0821
 

2021: új rádióműsorok, helyszíni jelentkezés

rtv43201A koronavírus-járvány tavaszi hulláma rányomta a bélyegét a magyar nyelvű rádió- és tévéműsorok éves tervének megvalósítására is, emiatt a műsor- és pénzügyi terv módosításra szorult. Az új körülményekhez igazodik a 2021-es tervezés is, melyhez a pénzügyi keret várhatón nem csökken az idei évhez viszonyítva – jelentette ki Igor Kadunc, a Szlovén RTV vezérigazgatója a programbizottság múlt heti ülésén.

rtv43203A járványhelyzet miatt a Magyar Nemzeti Közösség Rádió- és Tévéműsorai Programbizottságának több tagja videókonferencián keresztül kapcsolódott be a lendvai stúdió székhelyén október 21-én megtartott ülésbe. Az MMR és a tévéstúdió 2020-as műsor- és pénzügyi tervének módosítását a tavaszi járványhelyzet miatt a bizottság hozzászólás nélkül elfogadta. Ami a 2021-es program- és gyártási terveket illeti, a tévéstúdió – amint azt Magyar Lovrič Mirjana felelős szerkesztő ismertette – továbbra is heti négy félórás adást tervez a Szlovén TV 1-es csatornáján. A műsorokban kisebb változások várhatók, viszont jelentős munkát fektetnek a honlapon és a szociális hálókon történő népszerűsítésbe. Az új internetes felületen a tévéműsorok mellett egyes adásaikat (Hidak, Kanapé...) riportokra bontva is felkínálják, a videótartalmakat pedig cikkekkel látják el. Továbbá tervezik a nemzetiségi tematikájú tartalmak megjelentetését a Szlovén TV egyéb tematikus és hírműsoraiban is, amellyel a többségi nemzet körében szeretnék növelni az ismereteket a magyar nemzeti közösségről.

rtv43202Az MMR 2021-ben is a helyi és a regionális eseményekre fekteti a legnagyobb hangsúlyt. Programváltozásokra is sor kerül: az év végével négy műsor szűnik meg (Sorsforduló a Mura-mentén, Családok és sorsok, Világunk mozgatói és az Egészséges táplálkozás művészete), de ezek helyett újakat terveznek hasonló ismeretterjesztő tartalmakkal. Végi József, a rádió felelős szerkesztője elmondta: jövőre a helyszíni jelentkezéseken kívül, mint a kulturális, turisztikai és gasztronómiai események, egy kitelepített stúdiós sorozatot is el szeretnének indítani havi megjelenéssel, időszerű tematikával. Ezek megvalósítása azonban jelentős mértékben a járványhelyzettől függ. Az MMR beszünteti a déli Magyar nóták és csárdások című műsort, helyette szombatonként magyar nótás kívánságműsort indítanak. A jövőre tervezett rádióstúdió-felújítás és műszaki korszerűsítés mellett egy új helyiség kialakítását is tervezik a napi tájékoztató műsorok készítői számára.

A folytatásban az ülésbe videókonferencián keresztül bekapcsolódott Igor Kadunc, a Szlovén RTV vezérigazgatója is. A programbizottságot arról biztosította, hogy nem várható a két nemzetiségi elektromos médium pénzügyi keretének csökkentése. Ilinka Todorovskához, a tévénézők és a rádióhallgatók biztosához a nemzetiségi műsorokkal kapcsolatosan most sem érkeztek megjegyzések – hangzott el.

 

Gyengébb lesz a hallhatóság?

Miközben a DAB+ digitális sugárzás és a megépülő új leadó Kameneken jelentősen javítja majd az MMR hallhatóságát Goricskón és Magyarország határmenti részén, nem ez történik vidékünk sík részén. A Szlovén RTV Adóállomások Részlege (Oddajniki in zveze) méréseiből kiderült, hogy a Muravidéknek a keleti része nincs lefedve ezzel a jellel, ami Radamos, Zsitkóc és Dobronak területe. Ezt azzal lehet megoldani, hogy az alsólakosi és a pečarovci, illetve majd a kameneki adókra a DAB+ rendszerhez alkalmas leadókat szerelnek fel – mondta Zver Ilona, a Szlovén RTV vezérigazgatójának magyar nyelvű műsorokért felelős helyettese. A fehér foltok lefedése viszont további lépéseket igényel. A pečarovci adóállomás (melynek a bérleti szerződése 2021-ben lejár) szerepét a később kiépülő kameneki adó veszi át, a tervek szerint két év múlva. A köztes időszakra a megoldást egy újabb bérleti szerződés jelenti a magyar nyelvű műsorok leadására Pečarovciról. A nemzetiségi programbizottság felkérte az RTV Adóállomások Részlegét, hogy tanulmányozza át azt a lehetőséget, hogy esetleg az alsólakosi leadónak az erősítésével ki tudnák-e küszöbölni a problémát.

 

 

MCSi Design