kele
perec1
garas1
64. évfolyam
46. szám
Megjelenés:
2020. 11. 19.
kiscim4620
 

Az agrárfeldolgozási szint növelése a cél

mario44201A Magyar Regionális Nemzetiségi Fejlesztési Intézet (ProFutura) vezetését közel fél éve Berden Márió vette át. Igazgatóként az együttműködés erősítésére kívánja helyezni a hangsúlyt. Mivel az elavult mezőgazdasági gépek helyébe már zömében újak léptek, a szektor erősítését a magasabb szintű termékfeldolgozás jelentené.

– Vidékünk fejlesztésének fontos tényezője az együttműködés a gazdasági szereplők között, így a ProFutura pályázatain indulók közötti együttműködés is. De a minőségi termékek mellett szükség van olyan jellegű üzleti tudásra is, ami mellett javulhat a termékek piaci értékesítése, a vidék gazdaságának versenyképessége – fejti ki Berden Márió, a ProFutura igazgatója.

– A járványhelyzet erősen visszarántotta a gazdaságot, ennek ellenére sikerült már valamit tenni az együttműködés terén?

– Az együttműködés előmozdítása volt a nemrégiben zárult felmérésünk egyik célja. A másik a jövőbeni, nagyobb léptékű pályázatok kiírásának igényét mérte fel. Örömünkre szolgál, hogy a kezdeményezésünkre negyvenen jeleztek vissza, ennyi fejlesztési elképzelés, üzleti terv érkezett hozzánk. A felmérési felhívással elsősorban a vállalkozókat, a mezőgazdasági feldolgozókat szólítottuk meg. A mezőgazdaságot azért akartuk feltérképezni, mivel az eddigi három pályázati körben éppen innen érkezett a legtöbb támogatási igény. Ezért még pontosabban kívántuk látni, mik az igények, milyen fejlesztési, bővítési irányban gondolkodnak a parasztgazdaságok. A stratégiánk szerint a következő körök nagyobb léptékű pályázatok lennének nagyobb keretek lehívásával. Fontos a gazdák visszajelzése, szeretnénk tudni, hogy most már inkább feldolgozási beruházások iránt van-e igény, vagy még mindig elsődleges eszközbeszerzésre. Ha inkább a fejlesztés, a feldolgozottság növelésének szándéka a jellemző, akkor nyilván a pályázati feltételek is ehhez illeszkednek majd, összhangban az EU-s szabályokkal, az önrész mértékének meghatározását illetően is. A pályázatok benyújtási határideje is meghosszabbodna.

– Mit mutatott a felmérés?

mario44203– Az összegyűjtött adatokat üzleti titokként kezeljük, erre köteleztük magunkat a felmérésben résztvevő vállalkozók felé. A felmérésről tájékoztattuk az intézet tanácsát és a magyar kormányt is a korábbi konzultációk alapján, hiszen az adatgyűjtés azzal a közös céllal készült el, hogy miként lehet segíteni a további fejlesztést. A kutatás kimutatta, van igény a bővítésre, a feldolgozást szolgáló beruházásokra. Az elképzeléseink szerint szeretnénk ezért szorosabb együttműködést kialakítani a vállalkozók és a mezőgazdaság, az elsődleges mezőgazdasági tevékenység és a feldolgozói tevékenység között.

– Mi tudható a következő, 4. pályázati körről?

– Ahogy már elmondtuk, Magyarország ígéretet tett a 4. kör kiírására, a pályázathoz szükséges keret biztosítására. Ennél többet sajnos a jelen helyzetben sem a keretösszegről, sem a feltételekről, sem a megjelenési időről nem tudunk. A célunk most a 3. pályázati kör sikeres lezárása, hogy minden kedvezményezett be tudja szerezni a kívánt eszközt és év végéig le tudja zárni a projektet. Az újdonságokról, ahogy eddig is, rögtön értesítjük a nyilvánosságot.

– Nagy érdeklődés mutatkozott a 3. pályázati kör iránt is...

mario44202– Igen, a pályázatnak 222 nyertese volt, 56 a gazdasági, vállalkozói tevékenységből, a többi a mezőgazdaságból. A kedvezően elbírált, de forrásfüggő kategóriában 111 igénylő maradt, akik augusztusban végül szintén támogatáshoz jutottak. Magyarország erre a pályázati kör keretének kimerítésén túl pótforrást biztosított mintegy 1,6 millió euró összegben. Összesen 111 forrásfüggő pályázat igénylőjével írtuk alá augusztus végén a szerződéseket, ők már be is fizették az önrészt és benyújtották a kifizetési kérelmet, így folyamatban van a projektek megvalósítása.

– Mi állapítható meg a lezáruló kör után? Kik, melyik korosztály pályázik elsősorban és mire?

– Az látszik, hogy a paraszgazdaságok tevékenysége elsősorban magától a vezető gazdától függ. Általában mindenki specializálódott valamire: akiknek több a szőlője, azok a traktorok mellett permetezőkre, talajlazítókra, mulcsozó-, bogyozó- és zúzógépekre pályáznak. A földművelők pedig főleg traktorokat, ekéket, boronákat, pótkocsikat igényelnek. Látjuk azt is, hogy a parasztgazdaságok alapfelszerelése elavult, 30–40 éves. Jellemző az is, hogy a tevékenységet inkább az idősebb generáció végzi, akik, ha nem lenne a parasztgazdaságban fiatalabb nemzedék és lehetőség kedvező támogatásokra, már nem is folytatnák a tevékenységet. Más a helyzet a vállalkozók között, ők fiatalabbak és jártasabbak az üzleti világban, a pályázatírásban. Az intézetben azonban minden érdeklődő és pályázó rendelkezésére állunk, a személyes ügyintézés most is lehetséges a járványügyi óvintézkedések betartása mellett. Az irodánk nyitva áll, hiszen azt tapasztaltuk, hogy főleg az idősebbek számára egyszerűbb a felmerülő kérdés közvetlen megbeszélése – mondta beszélgetésünk végén Berden Márió, a ProFutura igazgatója.

 

 

MCSi Design