kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

„Írd alá!” az európai kisebbségekért

irdala44202Az „Európai eszközökkel a nemzeti régiók jogaiért” európai polgári kezdeményezést a „Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért” hivatalos cím alatt a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezésére indították el.

A kezdeményezéssel akkor foglalkozik érdemben az Európai Bizottság, ha 2020. november 7-ig összesen több mint egymillió hiteles aláírást sikerül összegyűjteni az Európai Unió (EU) legalább hét tagállamában.

A kezdeményezés tárgya: egy olyan uniós jogszabály elfogadtatása, amelynek nyomán az unió kohéziós – kiegyenlítő fejlesztést megvalósító – politikája kiterjed azokra a régiókra, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. A nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságokkal rendelkező régiók − köztük mind a közigazgatási hatáskörökkel rendelkezők, mind a közigazgatási státusz nélküliek – lemaradásának a megelőzése oly módon, hogy a gazdasági, társadalmi és területi kohézió feltételeinek a fenntartása ne eredményezze sajátosságaik feladását. Továbbá tárgya a kezdeményezésnek az esélyegyenlőség biztosítása ezen régiók számára a strukturális alapokhoz, valamint minden más uniós alaphoz, forráshoz, programhoz való hozzáférésben.

irdala44201A cél tehát az, hogy az unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

Szlovéniában a támogatáshoz 6 ezer aláírásra lenne szükség, a hét elején a hivatalos számláló 1.450 támogatást vett lajstromba, ami a szükséges szavazatok 24 százalékát tette ki.    

A javasolt polgári kezdeményezés internetcíme, amelyen leadhatják a támogatásukat, a következő:

https://eci.ec.europa.eu/010/public/#/initiative.

Az aláírás a weblapunkon található hivatkozásra kattintva is megadható.

 

 

 

MCSi Design