kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

Sok ezer új könyv

cim konyvek50201A Könyvet – otthonra programban a magyar állam a pandémiás időszakban a boltok polcain és a raktárakban ragadt könyvkészleteket felvásárolta, majd több ezer könyvet osztott ki az anyaországban és a határon túli régiókban is. Ennek keretében a napokban közel kilencezer könyv érkezett Lendvára is. A gazdag és értékes könyvcsomag a 1. Sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskolába érkezett, ahonnan juttatnak belőle a kétnyelvű iskoláknak és a városi könyvtárnak is. Szép karácsonyi ajándék!

 

 

8794 könyv érkezett Lendvára

 

A Könyvet – otthonra program keretében több ezer könyvet osztottak ki Magyarországon és a határon túli régiókban. A Lendvára érkezett könyvcsomagról Zágorec-Csuka Judit, az 1. Sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola könyvtárosa szólt a muravidéki magyar sajtónak.

A gazdag könyvgyűjtemény, amelyet Magyarország kormánya megbízásából az Emberi Erőforrások Minisztériuma adományozott, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) közvetítésével és segítségével jutott el a Muravidékre. A Könyvet – otthonra programmal a magyar állam ugyanis a pandémiás időszakban a boltok polcain és raktárakban ragadt könyvkészletek felvásárlásával olyan társadalmi csoportokhoz tartozókat kíván segíteni, akiknek igazán szükségük van a tartalmas kikapcsolódásra – nagycsaládosok vagy a gyermeküket egyedül nevelő szülők, valamint az online oktatásra átállt iskolák pedagógusai, diákjai.

 

 

Az adományba színvonalas irodalmi alkotások kerültek – elsősorban magyar kortárs irodalom, de világirodalmi alkotások is szerepelnek benne. A könyvek zöme gyermek- és ifjúsági regény, verseskötet és ismeretterjesztő mű. Nagy mértékben tartalmaz szakirodalmat is, elsősorban a tanárok számára, főleg történelmi, valamint természet- és társadalomtudományos monográfiákat. Ezenkívül az Arany János-emlékév (2018) alkalmából díszkiadásban megjelent, Toldi című elbeszélő költeményből küldtek mintegy 800 példányt.

– A gazdag és értékes könyvcsomag többéves szakmai és személyes ismeretség alapján jutott el a lendvai kétnyelvű iskola könyvtárába. Az iskola könyvtára már több éve együttműködik a KELLO-val és annak igazgatójával, Bakos Erikával. Már öt alkalommal fordultunk hozzájuk, amikor a magyar nyelv napját ünnepeltük és kértünk könyveket ajándékba tőlük” – emelte ki Zágorec-Csuka Judit.

A könyvtárban nagyon örültek a könyvcsomagnak, de tudatában vannak annak is, hogy ezt a nagy mennyiségű könyvanyagot nem lehet csak a lendvai iskola könyvtárában elhelyezni, főleg mert mindegyikből több példányt küldtek (összesen 746 cím). – Arra gondoltunk, hogy az ünnepek után, januárban összecsomagolva minden kétnyelvű iskola kap belőle, ezenkívül meghívjuk a Lendvai Könyvtárat is, hogy válogasson. A könyvekből különböző szépirodalmi vagy anyanyelvi versenyeken résztvevő gyerekek megajándékozására is kerül majd. A cél egyértelműen az, hogy a könyvanyag a Muravidéken legyen használatban – tette hozzá Zágorec-Csuka Judit.

 

 

MCSi Design