kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

Tervek a nemzetiségi különtámogatásból

mnmi mmonk5020A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) Tanácsa, majd közvetlenül utána a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa december 10-én Zoom-platformon megtartott ülésén tárgyalt a szlovén kormány és a nemzetiségi képviselő megállapodása alapján a magyar intézmények részére 2021-ben érkező pluszforrásról, a támogatásból tervezett célokról.

Mint már tudósítottunk róla, a megállapodás értelmében a három nemzetiségi intézmény – az MNMI, az MNTI és az RTV Magyar Stúdiója – összesen 40 ezer euró különtámogatásban részesül, melyet egyenlő arányban (13.333 euró) hívhatnak majd le programok megvalósítására. Mivel a kulturális tárca a teljes összeget az MMNI 2021-es költségvetése részeként tervezte folyósítani, az MMÖNK december 7-én nem hagyta jóvá alapított intézménye költségvetését, és olyan döntést hozott, hogy az összeg az MMÖNK-hoz kerül, a három intézmény pedig programtervet készít a felhasználására.

Az MNMI tehát 40 ezer euróval csökkentette az intézet költségvetését, több programból „csípve” le némi összeget, de egyet sem károsítva meg túlzottan, míg a kézműves hagyományőrző tábor, az amatőr színjátszók nemzetközi találkozója, valamint az etnikai csoportok találkozójának megszervezésével, melyek az alapköltségvetésben jelentősebb csökkenést szenvedtek, a különtámogatásra pályáznak. Az új költségvetést – 460 ezer euró a kultuszminisztérium részéről – az MMÖNK Tanácsa egyhangúlag elfogadta. 

Az RTV Magyar Stúdiója két programot nyújtott be támogatás elnyerésére, éspedig a Muravidéki Magyar Rádió(MMR) szerkesztőségének utánpótlás-projektjét, tehát egy fiatal munkatárs bérének támogatását, valamint a tévéstúdió tervét, Strausz Flórián – a 20. század elején Dobronakon és Lendván szolgáló plébános – életét és tevékenységét bemutató dokumentumfilm elkészítését. A Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet (MNTI, Népújság) egyészt a számítógépes rendszer felújítására, elsősorban szerkesztőségi szervergép vásárlására és beüzemeltetésére, másrészt új rovatok indítására tervezi fordítani a pluszforrást. A Népújságban 2021-ben új sorozatot tervezünk indítani Szlovénia önállósulásának 30 évéről, valamint újra kívánjuk indítani a „Pesti levelek” rovatot, párosítva egy hasonló, „Ljubljanai levelek” című rovattal.

Az MMÖNK Tanácsa egy tartózkodó szavazattal támogatta az intézmények terveit, melyeket továbbítanak a kultuszminisztériumhoz.

 

 

MCSi Design