kele
perec1
garas1
65. évfolyam
9. szám
Megjelenés:
2021. 03. 04.
kiscim0921
 

Hodosra került az első Agrár-Vándorbölcső

bolcso04211A 2012-ben indult magyarországi Vándorbölcső mozgalomnak köszönhetően ma már több mint kilencven fabölcső vándorol a Kárpát-medencében, illetve szerte Európában. A napokban a Muravidéken is átadták az elsőt, ami mostantól családról családra jár majd.

2020-tól az Agrárminisztérium is csatlakozott a programhoz oly módon, hogy a külhoni magyar, mezőgazdaságból élő, gyermeket váró családok részére Agrár-Vándorbölcsőt adományoz.

bolcso04212A mozgalom célja a magyarajkú családok támogatása és az agrárközösségek összekovácsolása határon innen és túl. A Csentei Szőlőtermelők Egyesülete – mint szlovéniai partner – révén a Muravidék is bekapcsolódott a mozgalomba. Farics Dorisz falugazdász, az egyesület elnöke nagy megtiszteltetésnek tartja a részvételt. – A mozgalomnak a Muravidéken történő beindításánál a helyi sajátosságokat kell figyelembe venni, így a kedvezményezettek köre olyan családokra is kiterjed, amelyekben például a nagyszülők foglalkoznak mezőgazdasággal. Ezen kívül vidékünkön a vegyes házasságok is sokkal jellemzőbbek, így ezeket a családokat sem zárhatjuk ki. Nagyon fontos viszont a mozgalom eszmeisége és hogy a kisgyermekes szülők értékeljék és megbecsüljék a program által képviselt értékeket – mondta a falugazdász.

Az első Vándorbölcső vidékünkön Hodoson lelt otthonra. Farics Dorisz Bacsi Zsuzsannával, az MMÖNK alelnökével a helyi kultúrházban virágcsokor és ajándékcsomag kíséretében adta át Roman Silvijának és kéthónapos kislányának, Liának. A fából készült hagyományos bölcsőt a csecsemő azóta „használatba is vette”, rendszeresen pihen benne, hol a szülők, hol nővérkéje, Lena ringatgatja. Az édesanya elmondta, hogy a család nagyon örült a bölcsőnek, megtiszteltetés számukra, vigyázni fognak rá és jó szívvel fogják majd továbbadni a következő muravidéki babának.

A bölcső legfeljebb hat hónapig maradhat náluk, azután új babához kerül. A csentei egyesület ezért folyamatosan várja azon családok jelentkezését, akik a babavárás időszakában vannak és részesei szeretnének lenni a mozgalomnak. Abban az esetben, ha folyamatosan több igénylő is mutatkozik, akkor a csentei egyesület hordódongából készült vándorbölcsővel járul hozzá a program muravidéki bővítéséhez.

 

 

MCSi Design