kele
perec1
garas1
63. évfolyam
49. szám
Megjelenés:
2019. 12. 05.
kiscim4919
 

Mi a közös a mecénás, a krőzus és a fukar szavainkban?

Első pillantásra ezek között a szavak között nem látszik a kapcsolat, csak ha tudjuk, hogy honnan származnak ezek a megnevezések. Ezek a szavak egykor tulajdonnevek voltak, de mára már köznévvé váltak. A köznevesülés az a nyelvi folyamat, amelynek során a nyelvhasználók egy korábban tulajdonnévként használt főnevet köznévi értelemben kezdenek használni, és ezt írásban is jelölni kezdik. Ez a jelentésváltozás történhet társadalmi okból: ilyenkor egy adott név viselője (akár személy, akár tárgy) kiemelkedik a többi közül, a többi hasonlónál ismertebbé válik, nevét egyre többen használják és lassan fogalom keletkezik belőle. Így lett például Caesar nevéből császár vagy cár, Nagy Károlyéból pedig kral és király. A másik lehetőség a pszichológiai, lélektani ok: ilyenkor jelentősége felől megközelítve válik valami szimbólummá: Vénusz istennő nevét magával a szerelemmel azonosíthatjuk, Bacchus nevét a borral. A köznevesülést azonban írásban is jelöljük.
Nagyon gyakoriak a családnevekből eredő közneveink; elég, ha feltalálókra és a róluk elnevezett mértékegységekre gondolunk (amper, morze, volt, watt stb.). A makadámút tömörített kőzúzalék-borítással rendelkező műút, mely a modern műutak elődje. Az út az elnevezését annak feltalálójának, John Loudon McAdam skót mérnöknek a neve után kapta. A röntgen szavunk Wilhelm Conrad Röntgen Nobel-díjas fizikus nevéből ered. A manzárd elnevezés François Mansart francia építész és unokaöccse, Jules Hardouin-Mansart nevéből ered, de nem ők a manzárd feltalálói, ugyanis már száz évvel előttük a Louvre építésze megvalósította ezt a helytakarékos ötletet. A két Mansart tette népszerűvé Párizsban ezt a technikát. A 18. század közepétől az elnevezés megjelent Angliában és Németországban is, először a tető, majd a tetőtéri lakás megnevezésére. Később a szó a szegénység és a nyomor szinonimája lett.
A művészek és a művészetek anyagi pártfogóját mecénásnak nevezik. Maecenas római lovag Horatius és Vergilius támogatója volt, az elnevezés az ő nevéből vált köznévvé. Mecénásra minden kor művészének szüksége van. Croesus ókori király volt, akinek gazdagsága legendás volt – innen ered magyaros alakban a krőzus kifejezés. Minden idők leggazdagabb embere azonban Jakob Fugger volt. Megítélése még ma is vitákat szül: vajon dörzsölt üzletember vagy elvtelen és pénzéhes kereskedő volt. Vagyonából császároknak, királyoknak adott kölcsön, amelyet busás haszonnal kapott vissza, de emellett hatalmi befolyáshoz is jutott. A pápánál elérte, hogy engedélyezze a profittal járó hitelnyújtást, így a mainzi érsek a Fuggerektől származó kölcsön visszafizetése miatt kezdett a búcsúcédulák árusításába, amelynek aztán a reformáció lett a következménye. A Fuggerek korukban ismertek voltak kíméletlen adóbehajtási gyakorlataikról. Magyarországi térnyerésüket II. Lajos magyar király akadályozta meg, erre pénzügyi blokáddal válaszoltak éppen a mohácsi csata előtti időkben. Jól jelzi a családról kialakult magyar véleményt, hogy nevükből származik a fukar szavunk.
Művészek és más közismert emberek hóbortjai, öltözködési vagy más szokásai ikonikussá, divattá váltak. A garbó Greta Garbo színésznőről kapta a nevét, mert gyakran hordta ezt a ruhadarabot. A pepita, kétszínű ruházati szövet Pepita de Oliva nevét őrzi, mert ilyen ruhadarabokat hordott szívesen.
A szendvics John Montagu Sandwich gróf révén vált ismertté 1768-ban, aki a kártya iránti szenvedélye miatt vonult be a gasztronómia történetébe. Mivel szenvedélyes játékosként nem akart felállni a kártyaasztaltól, azért, hogy egyen valamit, azt kérte a szolgáitól, hogy tegyenek neki egy szelet húst két szelet kenyér közé. Így lett aztán ő a világon mindenki által ismert szendvics feltalálója.
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben