kele
perec1
garas1
64. évfolyam
6. szám
Megjelenés:
2020. 02. 13.
kiscim0620
 

Mi lesz a kézírással?

Egyre többet halljuk mostanában: miért kínozzuk a gyerekeket még ma is a kézírással? A helyes ceruzafogással gyötrik a gyerekeket az iskolában, miközben a legtöbben két ujjal írják az íméljeiket.
A kézírás évszázadok óta az emberiség kultúrájának szerves része, olyannyira hozzátartozik személyiségünkhöz, mint a beszéd. Ennek ellenére az USA legtöbb államában már abbahagyták a folyóírás tanítását az iskolákban. Európában sokan elképzelhetetlennek tartják, hogy ne tudjanak kézzel írni. Amerikában azonban nem csupán a folyóírás, hanem lassan a nyomtatott kézírás is eltűnik a diákok életéből. Inkább gépelést tanítanak a gyerekeknek, a diákok a házi feladataikat is számítógépen készítik el. Már 42 amerikai államban alapkövetelmény a tízujjas gépelés.
A szakemberek is hevesen tiltakoznak az amerikai trend ellen: tanárok, pszichológusok, szülők nagy hányada gondolja úgy, a folyóírás tanulása szoros kapcsolatban áll az olvasni tanulással és a finommotoros mozgással, így fejleszti a gondolkodást.
Az amerikai módszer átvétele súlyos következményekkel járna. A nyolcvanas években angolszász mintára az általános iskolákban náluk is megjelent a szóképes olvasás tanítása. Azóta bebizonyosodott, nagy tévedés volt, hiszen magyar nyelvi környezetben nem volt hatékony ez a módszer, vissza kellett térni a szótagoló olvasásra. Hasonló jövője lenne a folyóírás esetleges megszüntetésének is. Az iskola tanítsa meg a gyerekeket folyóírással írni, ugyanakkor hasznos lenne, ha a tízujjas gépelést is oktatnák. Hiszen a kettő egymást kiegészítve elengedhetetlenül fontos tudást ad.
A folyóírás tanítása nem csupán egy évszázados pedagógiai hagyomány, hanem valóban egy fontos módszer a kisiskolások gondolkodásának fejlesztésére. Nagy hiba lenne ezt feladni. Másrészt az íráskép a személyiségünk tükörképe, a kézírás és a személyiség közötti összefüggést már az ókorban is feltételezték. A gépelés ugyan gyors, de személytelen. Amikor kézzel írunk, olyan agyi impulzus jön létre, amely segíti az összpontosítást. A kísérlet során megállapították, hogy a kifinomultabb kézírással rendelkező gyerekeknél a munkamemóriáért (rövid távú emlékezetért) felelős agyi területek aktívabbnak mutatkoztak. Mivel a kézírás roppant összetett mozgás és agyi munka, így sok területet megmozgat, s nem véletlen, hogy az agysérültek gyógyításában is elfogadott mód, hogy újra megtanítják őket írni. A gépírással ezt a fejlesztési módot nem lehet helyettesíteni.
A felgyorsult élet következtében egyre rendezetlenebb és nehezebben olvasható a kézírásunk. Gyakorta annyira olvashatatlan, hogy szinte már csak magunknak írunk kézzel, és ha tehetjük, minden másnak szóló dokumentumot géppel készítünk. A kézzel írt aláírás azonban szentség, nehezen elképzelhető, hogy ez bármi módon kiváltható, hogy visszatérnénk a pecsétgyűrűk korához, vagy az elektronikus aláírásban ne szerepelne ez az egyedi elem, a kézírás.
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben