kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

Lehet-e az időnek magassága?

A nyelvben csak egy dolog állandó: a változás. A magasságában az egyik legtermészetesebb nyelvi változás példája. A bizalmas stílusban igen általánossá vált, sőt egyre többször hatol be a hivatalos stílusba, annak írásbeli változatába is. A helyre utaló szó időre utaló jelentést kapott, ugyanez történt a táján, a tájban vagy a körül esetében is. Furcsán néznénk arra, aki a találkozhatunk hat óra tájban? kérdésünkre azt válaszolná, hogy tájban nem, mert épp a belvárosban leszünk. A szó ugyanolyan, mint a felé, környékén, körül, táján, tájban, tájt, valamint a körülbelül és a nagyjából, azaz valamely időpontot hozzávetőleg fejezünk ki. A jelentése mindenki számára világos, ezért semmiképp nem állíthatjuk, hogy homályosságával meghiúsítaná a nyelvi kommunikációt, mégis sokakat bosszant.

Az nem érv, hogy nem beszélhetünk az idő magasságáról sem, hiszen nem szokás az idő kerületéről sem beszélni, mégis mondjuk azt, hogy valamilyen időpont körül stb. Mondjuk azt is, hogy az idők folyamán, pedig az időt nem tekintjük vízrajzi fogalomnak, sőt, folyadéknak sem.

A magasságában minden bizonnyal a hajózási szaknyelvben keletkezett, például Bologna magasságában horgonyoztunk le. Ez vonatkozhat a nyílt vízre és a tengerpartra is; a lényeg az, hogy a szárazföld belsejében lévő várossal egy szinten álltunk meg. A magasságában tehát abból a térképészeti világszemléletből ered, amely gyakran jellemzi korunk emberét. Köztudott, hogy egy szakterület képviselői sok mindent másként használnak, mint a közemberek, ezért semmi meghökkentő nincs abban, hogy a tengerészek a magasságában szóval nem a függőleges, hanem a vízszintes kiterjedést (azaz a bolygó gömbfelületét) jelölik. Az autósokat navigáció segíti az útvonaltervezésben, talán ezért alakult ki az is, hogy Székesfehérvár magasságában lerobbantam az autópályán.

A körülbelül és a nagyjából átvitt értelmű lett, de jól felismerhető bennük a helymegjelölés és a méret, azaz a „térség” fogalma. Az itt, ott, közel, távol, föl, le a legelemibb tapasztalataink közé tartoznak, az idő azonban nem. Ezt nemcsak óvodásként, hanem felnőttként is alig tudjuk felfogni, ezért olyan szavakhoz folyamodunk, amelyek a jól ismert térre vonatkoznak: kilenc órára, májusban, nyár előtt, tévézés közben. Az időviszonyokat téri metaforákkal szokás kifejezni a gondolkodás egyetemes tulajdonságai miatt minden ismert nyelvben.

Mi indokolja a függőleges kiterjedést jelölő magasságában használatát az inkább vízszintes térként megragadott idő esetében? Talán a német eredetű magas kor (hohes Alter) vagy az autósiskolai 10 óra magasságában fogja a kormányt kifejezés. Nem biztos, de az világos, hogy a magasságában lassan névutóvá válik, így az óra mellett más időegységeket is tud jelölni. Sőt, a tőzsdehírek hatására: Ma átlagban 370 forint magasságában tankolhatunk. A nyelv változik, a szerkezet valószínűleg általánossá fog válni.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben