kele
perec1
garas1
64. évfolyam
27. szám
Megjelenés:
2020. 07. 09.
kiscim2720
 

Búcsú a papírszótáraktól?

A Szlovén Köztársaság Tudományos Kutatásokért Felelős Intézete és Oktatási Minisztériuma 2015-ben – több intézmény együttműködésével – indította útjára a KOMASS elnevezésű szótárprojektet, melynek célja egy új magyar–szlovén szótár megalkotása. Jelenleg a szótár online változata készül, hagyományos papíralapú változat kiadásáról egyelőre nincsen szó. Ez utóbbi tény sokaknak talán meglepő lehet, napjaink szótárkiadási tendenciáit figyelembe véve azonban egyáltalán nem számít kuriózumnak.

A szótárak és a szótárakkal foglalkozó nyelvészeti ág, a lexikográfia nagy utat jártak be az ókori és középkori glosszáktól (’lapszélre vagy sorok közé írt szómagyarázatoktól’) és szójegyzékektől – a későbbi korok nyomtatott szótárain keresztül – a mai modern elektronikus szótárakig.

A szótár szó említése kapcsán legtöbbünknek valószínűleg egy vaskos kötet jut az eszébe, amelyben betűrendben követik egymást az apró betűkkel szedett címszavak, és amelyek mellett rövid definíciók vagy idegen nyelvű ekvivalensek találhatók. Amennyiben a szótáraknak ez a képe él a gondolatainkban, valójában nem járunk messze az igazságtól, hiszen a szótárak évszázadokon keresztül az előbb említett, jól megszokott formát és szerkezetet követték. A 21. század technológiai változásai viszont – életünk oly sok területéhez hasonlóan – szótárainkat is gyökeresen átformálták. A számítógépek és az internettechnológia hatására a szótárak eleinte lassabban, majd egyre gyorsuló sebességgel költöztek át a papírlapokról különféle elektronikus eszközeinkre. A legújabb szótárakat ma már leginkább az internetről érjük el vagy okostelefonos alkalmazások formájában használjuk.

Felmerül ugyanakkor a kérdés, mi lesz vajon az oly sokáig használt és megszokott hagyományos szótárainkkal, amelyeket bizonyára még ma is rengetegen szeretnek. A papírszótárak kedvelői talán jogosan mondhatják, hogy az e-könyv megjelenésével is sokan temették a hagyományos könyveket, és lám, a műfaj a mai napig él és virul. Miért ne lenne ez így a szótárakkal is? Van azonban egy lényeges különbség a könyvek és a szótárak között. Míg kedvenc regényünk lapozgatásának, a friss papír illatának valóban megvan a maga romantikája, a szótárak funkciója egészen más. Szótárakat azért használunk, mert pontos, naprakész információkra van szükségünk, amelyekhez gyorsan és könnyen hozzáférhetünk. Könnyen belátható, hogy a papírszótárak ezeknek a kívánalmaknak már nem felelnek meg. Rohanó és folyamatosan változó világunkban az információk gyorsan elavulnak, és a felhasználóknak egyszerűen nincs idejük egy papírszótárban hosszasan keresgélni, amelynek néhány szócikke talán már a kiadáskor sem volt kellően naprakész. Az online szótárakat ellenben okostelefonunkon mindig magunknál tarthatjuk, a benne található információkat a készítők folyamatosan frissíthetik, a szavak megkeresése csak néhány másodpercet vesz igénybe, ráadásul olyan extra funkciókat is kaphatunk bennük, mint például a szavak helyes kiejtésének meghallgatása.

Úgy tűnik, a címben feltett kérdésre a válasz nagyon is egyértelmű: papírszótáraink hamarosan már legfeljebb csak könyvespolcaink díszei lesznek, a szótárhasználat pedig végérvényesen a digitális térbe költözik.

MCSi Design