kele
perec1
garas1
64. évfolyam
13. szám
Megjelenés:
2020. 04. 02.
kiscim1320
 

Online helyesírási tanácsadás: a helyesiras.mta.hu portál bemutatása

Talán nem nagy merészség kijelenteni, hogy az iskolai nyelvtanórák általában nem tartoznak a tanulók kedvenc tanórái közé. Ennek egyik oka az lehet, hogy a magyar nyelv helyesírási szabályainak elsajátíttatása elsősorban a nyelvtanórák feladata, és bizony ehhez a területhez sok esetben nem a legkellemesebb emlékek fűzik a jelenlegi vagy a hajdani diákokat. (Hogy miért van ez így, az akár egy külön cikk témája is lehetne.) A helyesírás azonban – kisebb vagy nagyobb mértékben – végigkíséri életünket, nem szabadulunk meg tőle az iskolai bizonyítványunk átvétele után sem.

Hányszor és hányszor fordul elő velünk, hogy egy-egy szó leíráskor elbizonytalanodunk, hogy vajon valóban a helyes írásmódot választottuk-e, s nem vétettünk-e hibát. Bizony, még a magyar nyelv legszakavatottabb ismerői is rákényszerülnek néha arra, hogy helyesírási kérdésekben valamilyen segédeszközhöz forduljanak. Ez a segédeszköz hosszú időn keresztül elsősorban a Magyar helyesírás szabályainak aktuális (jelenleg éppen a tizenkettedik) kiadása volt. Az idők azonban változnak, a technika fejlődik, és a digitalizáció nem kerülhette el a helyesírás problémakörét sem. A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete 2013-ban azzal a céllal indította útjára a helyesiras.mta.hu internetes oldalt, hogy a korábban is létező helyesírási tanácsadó szolgáltatásukat egy online platformra költöztessék.

Maga az internetes felület hét különböző alkalmazást foglal magában, amelyekkel különböző helyesírási problémáinkra találhatunk megoldást. Az első – és talán az egyik leghasznosabb – alkalmazás a „Külön vagy egybe?” elnevezésű, amely a külön- és az egybeírás meglehetősen bonyolult szabályaihoz nyújt útmutatást. Mindössze annyi a dolgunk, hogy – szóközzel elválasztva – a keresőmezőbe beírunk két vagy több szót, az algoritmus pedig megadja a lehetséges (egybe-, külön-, illetve szóközzel írt) változatokat. A „Helyes-e így?” nevű eszköz a beírt szóalakról állapítja meg, hogy helyes-e, és amennyiben nem az, akkor javaslatokat is közöl a helyes írásmódra. A „Névkereső” a tulajdonnevek helyesírásának ellenőrzését segíti, az „Elválasztás” alkalmazás segítségével pedig a beírt szavak helyes elválasztását ellenőrizhetjük. A „Számok” eszközzel számjegyeket írhatunk be, amelyeket a szoftver betűvel írt szavakká alakít át. A „Dátumok” mezőbe beírt év-hónap-nap sorrendű dátumok megadása után megkapjuk az összes lehetséges helyes dátumformátumot. Az oldal utolsó alkalmazása az „Ábécébe rendezés” nevet kapta, ennek segítségével tetszőleges számú szót adhatunk meg, amelyeket a program betűrendes listába rendez.

Láthatjuk tehát, hogy az mta.helyesiras.hu oldal milyen sokféle helyesírási kérdésre nyújt választ, ennél azonban még többre is képes. Nem pusztán közli velünk az általa helyesnek gondolt alakokat, de a helyesírási szabályzat vonatkozó pontjaira hivatkozva meg is indokolja, hogy miért tartja azokat jó megoldásnak. Az MTA helyesírási portálja bátran ajánlható tehát mindenkinek, egyet azonban ne feledjünk: mint minden számítógépes algoritmus, ez sem tökéletes. Előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor a szabályzat – amely alapján a szoftver dolgozik – nem nyújt világos útmutatást. Ebben az esetben nem marad más választásunk: a saját megérzésünkre és logikánkra kell hagyatkoznunk.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben