kele
perec1
garas1
64. évfolyam
14. szám
Megjelenés:
2020. 04. 09.
kiscim1420
 

Hiedelmek és tévhitek a (magyar) nyelvről – A magyar nyelv nagyon nehéz

Jelen cikk szerzője több éve foglalkozik a magyar mint idegen nyelv oktatásával, és bizony nem kevés alkalommal hallotta azt a kijelentést a legkülönfélébb anyanyelvű diákok szájából, miszerint a magyar egy roppant nehéz nyelv. Ha az olvasók között akad olyan, aki magyarul nem beszélő ismerőseit próbálta már nyelvünkre tanítani, akkor jó eséllyel szintén találkozott efféle véleményekkel.

Nem kétséges, hogy azoknak a vállalkozó szellemű diákoknak, felnőtteknek, akik a magyar nyelvet idegen nyelvként tanulják, jelentős része hamar feladja a küzdelmet, és dönt úgy, hogy neki még sincs olyan nagy szüksége arra, hogy magyarul kommunikáljon. Való igaz, hogy a legtöbb nyelvtanulónak bizony meggyűlik a baja a magyar nyelvvel, és nem kevés erőfeszítést kell tennie, hogy a kezdeti nehézségek után továbblépjen és megvárja az első valódi sikerélményeket. Mindez azonban korántsem jelenti azt, hogy a magyar a többi nyelvhez viszonyítva olyan rettentő nehéz lenne. Az a megközelítés már sokkal inkább megfelel a valóságnak, hogy a magyar nyelv a legtöbb külföldi számára azért lehet nehéz, mert nem áll rokonságban az általuk beszélt nyelvekkel. (Ennek bizonyítására bőven elég, ha megnézzük a vonatkozó statisztikákat a világ nyelveivel és nyelvcsaládjaival kapcsolatban.)

A fenti okokból kifolyólag természetesen nem várható el egy olasztól, hogy olyan könnyedén sajátítsa el a magyar nyelvet, mint mondjuk a franciát, de ugyanez a helyzet, ha például egy orosz próbálkozik a lengyel és a magyar nyelvvel. És még ha nem is ilyen közeli rokonságban álló nyelveket vizsgálunk, akkor sem lehet megkerülni a tényt, hogy míg az imént említett nyelvek az indoeurópai, addig a magyar a finnugor nyelvek közé tartozik. Azt persze nem lehet vitatni, hogy a magyar nyelvben – tegyük hozzá: más nyelvekhez hasonlóan – vannak nehezebbnek, bonyolultabbnak tűnő elemek, de azok nehézségének meghatározása mindig csak egy másik konkrét nyelvvel való összevetésben értelmezhető, nem pedig általában. Hogy néhány konkrét példát is hozzunk, ehelyütt szokás megemlíteni a magyar nyelvvel kapcsolatban például az esetek nagy számát, vagy a határozott–határozatlan ragozás közti különbségtételt. Ne felejtsük el ugyanakkor, hogy a nehezebbnek tűnő jellemvonások mellett legalább annyi példát tudunk hozni azokra a jellemzőkre, amelyekben pedig a mi nyelvünk az egyszerűbb. Aki tanult például németül vagy angolul, az előbbinél biztosan szívesen kihagyta volna a főnevekhez tartozó névelők bemagolását, de valószínűleg az angol nyelv tizenkét igeidőformája helyett is megelégedett volna a magyar nyelv múlt, jelen és jövő idejével.

Összegezve tehát, nem igazán tehetünk olyan kijelentést egyik nyelvről sem (beleértve a magyar nyelvet is), hogy az nehezebb vagy könnyebb lenne egy másiknál, hiszen erre tulajdonképpen semmilyen objektív mérőszám nem létezik. A magyar nyelv megtanulásának nehézségi foka pedig az egyén számára minden bizonnyal leginkább azon múlik, hogy mennyire erős motivációval rendelkezik a nyelvtanulás során.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben