kele
perec1
garas1
64. évfolyam
14. szám
Megjelenés:
2020. 04. 09.
kiscim1420
 

Az új magyar–szlovén digitális nagyszótár

Egy korábbi alkalommal már foglalkoztunk a magyar–szlovén és a szlovén–magyar szótárakkal. Az elérhető szótárakkal kapcsolatban akkor azt állapítottuk meg, hogy a szótárhasználó nincs könnyű helyzetben, amikor valami miatt szótárra lenne szüksége, hiszen a választék elég szűk, a szótárak pedig meglehetősen régiek. A közelmúltban azonban örvendetes hír látott napvilágot, miszerint bemutatták és a felhasználók számára is elérhetővé vált a Magyar–szlovén nagyszótár. Cikkünkben a szótárral kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat foglaljuk össze.

A Magyar–szlovén nagyszótár az Eötvös Loránd Tudományegyetem és az Akadémiai Kiadó együttműködésben született meg egy 2015 óta tartó munka eredményeként. A szótár elkészítését főszerkesztőként Lukácsné Bajzek Mária, az ELTE Szláv és Balti Filológiai Intézetének docense felügyelte, a projektben az intézet szlovén szakjának oktatói, hallgatói és doktoranduszai vettek részt.

A szótár érdekessége, hogy kizárólag digitális, online formában érhető el az Akadémiai Kiadó szótárportálján, a www.szotar.net oldalon, ráadásul a hagyományos böngészőfelületen kívül okostelefonos applikációban és a Microsoft Office bővítményeként is használható. Ami a feldolgozott szómennyiséget illeti, az adatbázis közel 74.000 szócikket, 200.000 célnyelvi megfelelőt, illetve 45.000 példamondatot és szókapcsolatot tartalmaz. Jó hír, hogy – az oldalon történő regisztrációt követően – a szótár minden szolgáltatása 2024 szeptemberéig ingyenesen használható.

A szótár kezelőfelülete jól áttekinthető, használata rövid idő alatt megtanulható. (A szotar.net oldal az Akadémiai Kiadó szótárainak egységesített platformja, így a magyar–szlovén szótáron kívül a kiadó egyéb szótárai is ezen a felületen keresztül érhetők el.) A szótároldal központi részén található keresőmező a szótár legfontosabb része, ide kell begépelnünk a keresett szót, majd a keresés gombra kattintva rögtön megnyílik az adott címszóhoz kapcsolódó szócikk, amely többek között tartalmazza a szó jelentését (jelentéseit), szófaját, stilisztikai információkat, a kapcsolódó példamondatokat, frazémákat stb. A szócikkek közti navigációt segíti a jobb oldalon előugró betűrendes lista, amely az adott címszót megelőző és az azt követő 4–4 címszót jeleníti meg.

A Magyar–szlovén nagyszótár megjelenése jelentős mérföldkő a magyar és a szlovén szótárírásban, nemcsak azért, mert két évtizede nem jelent meg szótár ebben a nyelvpárban, hanem azért is, mert ez az első magyar–szlovén online szótár, s mint ilyen, úttörő szerepet játszik abban, hogy a felhasználók a 21. századi igényeknek megfelelően férhessenek hozzá a számukra szükséges szótári információkhoz. Ahhoz, hogy teljesen elégedettek lehessünk, szükség lenne azonban a szótár szlovén–magyar párjára is. A jó hír, hogy Szlovéniában már javában zajlanak a Szlovén–magyar nagyszótár munkálatai is, annak pontos megjelenési idejét azonban egyelőre még nem lehet tudni. Addig is azonban használjuk bátran a most megjelent szótárt, hiszen bizonyára nagy segítséget jelent a nyelvtanulóknak, a magyar és a szlovén kisebbségek tagjainak és minden más érdeklődőnek.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben