kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821

Új bérlakások épülnek a Župančič utcában Lendván. Az elsősorban a fiatalok első lakhatási igényeinek kielégítését ...

A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (KKK) és Lendva Község viszonya néhány éve már nem mondható felhőtlennek, a ...

Augusztus 11-én a Bánffy Központ teraszán bemutatkozott a Vajdasági Irodalmi és Képzőművészeti Karaván. Dudás Károly ...

A Lendvai Galéria-Múzeum (GML) a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériuma által kiírt pályázaton 7.000 euró ...

Három tömbház épül 24 bérlakással
Górcső alatt a KKK ügyvitele
A fiatalokon a sor
Elhanyagolt hagyaték?
 

A változatos magyar nyelv: nyelvhasználat a Kárpát-medencében X. – édes ízek

Amikor egy-egy nyelv vagy nyelvváltozat szókincsében érdekességek után kutatunk, a gasztronómia területe mindig hálás témának bizonyul, hiszen az étkezési szokások, a helyi ételek és italok markáns módon határozzák meg egy országról vagy régióról kialakított képünket. Éppen ezért – sorba véve a külső régiókat – ezen a héten a gasztronómia, azon belül is az édességek világába teszünk rövid kirándulást a Termini szótár segítségével.

Horvátország: a biszkvit szót a sütemény, tészta megnevezésére használják, de jó pár konkrét sütemény- és édességnévvel is találkozhatunk a szótárban, mint pl. a buhtla (kelt tésztából készült, lekvárral vagy csokoládés krémmel töltött sütemény), a gibanica (százrétű béles, a Muravidéken és a Vajdaságban is ismert), a ratluk és a krémpite (előbbi egy zselészerű édességet, a rózsacukrot, utóbbi a francia krémest takarja, Horvátország mellett a Vajdaságban is így használják) vagy éppen a sósan és édesen is elkészíthető burek.

Vajdaság: a tunel az alagút jelentése mellett egyfajta teasütemény elnevezése is a Vajdaság mellett az Őrvidéken, Kárpátalján és a Felvidéken is. A krémesebb édességek területére kalandozva megemlíthetjük a kornetet (fagylalttölcsér, tölcséres jégkrém) és az eurokrémet (mogyorókrém), melyeket Horvátországban és a Muravidéken is használnak, illetve a sampitét (fehér krémes sütemény).

Muravidék: a Muravidéken ismert édességek közül meg lehet említeni a gömb/golyó formájú süteményt, a bombicát vagy a pálcikás jégkrémet, azaz a lucskát.

Őrvidék: az Őrvidékhez tartozó szócikkek között a már említett tunelen kívül mindössze egy vonatkozó szócikk, a kuchen található meg a szótárban, a sütemények, torták összefoglaló megnevezése. 

Felvidék: A Termini szótárban a témához kapcsolódó legtöbb szócikk a Felvidékhez köthető. Ezek között találhatjuk meg például a nanukot, azaz a jégkrémet, vagy a nanuktortát, vagyis a jégkrémtortát. Létezik még továbbá az úgynevezett nanuk szelet, ami viszont nem jégkrémből készül, hanem egy hidegen fogyasztott, krémes süteményfajtát jelöl. A bukti – vagy buchti formában is előforduló – párolt bukta, ami egy lekvárral töltött, olvadt vajjal leöntött, kakaóval stb. ízesített, gőzön főtt kelt tészta (gőzgombócnak is nevezik). A Felvidéken is köznevesült továbbá egy mogyorókrémmárka, a nugeta.

Kárpátalja: a kárpátaljai szócikkek között csupán egy önálló szócikk található az édességek témakörében, a várenyiki, ami egy lekvárral töltött, derelyeszerű tésztaféleség, amit adott esetben akár sajttal vagy káposztával is tölthetnek.

Erdély: erdélyi különlegesség az eudzsénia, ami egy kakaós krémmel töltött, ovális formájú keksz, de népszerű étel Erdélyben a málé is, ami pedig egy kukoricalisztből készült tésztaféleség.

Ebből a kis rövid ízelítőből is láthatjuk, hogy a különféle édességek, cukrásztermékek milyen meghatározó elemei a magyar gasztronómiának és ebből kifolyólag a gasztronómiai szókincsnek nemcsak a magyar államhatárokon belül, hanem azon kívül is. Ha pedig valaki nemcsak az édességek neveire, hanem esetleg elkészítési módjukra is kíváncsi lenne, az bátran kutakodhat az interneten!  

 

 

MCSi Design