kele
perec1
garas1
62. évfolyam
46. szám
Lendva 
2018. 11. 15..
kiscim4618
 

Isten veled, Juretics Ferenc

2018. január 1-jén Torontóban a Teremtő visszavette egy kapcai születésű jó magyar ember lelkét. Élete, mint minden távozóé, példa lehet az értelmes maradóknak. Köszönöm a Mindenhatónak, hogy az utóbbi 15–20 évben itt az Óhazában az egyik legjobb atyai barátja lehettem Feri bácsinak. Megerősített abban a meggyőződésemben, hogy az életnek akkor van igazán értelme, akkor teljes, ha a következő három alapértékre épül: ISTEN, HAZA, CSALÁD.
1956-ban a magyar forradalmi eseményekben való részvétele miatt el kellett hagynia a hazáját, mely akkor a titói Jugoszláviához tartozott. Torontóban a magyarok összetartása érdekében templomot és cserkésziskolát épített, egyesületet működtetett nagy sikerrel. A 90-ben elkezdődött politikai változások után egyre többet járt haza Kapcára. A hazája Kapcán volt, a családja meg Torontóban, így kész csoda, hogy ezt a székszakítottságot eddig is bírta a szíve. Két fiáról, lányáról és feleségéről, aki mosonmagyaróvári származású, mindig becsülettel gondoskodott. És nem csak róluk, hanem szinte minden rászoruló magyar vándorról, aki bekopogott hozzájuk. Szülőfalujában, Kapcán Úti Boldogasszony tiszteletére a magyar kötődést is szépen tükröző kápolnát építtetett. Szeretett volna még egy szép emlékművet állítani Lendván, de erre már sajnos nem maradt ideje. Feri bácsi ott, Torontóban sokkal tájékozottabb volt a Muravidék és Magyarország közéleti dolgaiban, mint egy muravidéki, vagy magyarországi átlagember. A Népújság, az MMR és a Hidak műsorait szóról szóra magába szívta a világháló segítségével. Az MMR-nek egy ünnepnapi betelefonálós kérdése az volt, hogy ki mit kívánna most azonnal, ha kifogná az aranyhalat. Jött a névtelen telefonos válasz Kanadából: ott teremni a Muravidéken, betérni Kapcától Pincéig s Hodosig minden kocsmába, s mindenhol mindenkinek fizetni egy jó fröccsöt.
Ezt a mennyországban, Feri bácsi, lesz alkalmunk bepótolni. Addig is érd be azokkal a jó magyarokkal, akik már ott fenn vannak Veled!
Patyi Zoltán
MCSi Design