kele
perec1
garas1
65. évfolyam
30. szám
Megjelenés:
2021. 07. 29.
kiscim3021
 

„Együtt. Ellenállóképes. Európa.”

– így hangzik a szlovén elnökség mottója az Európai Unió Tanácsában. 2021. július 1-jével Szlovénia Portugáliától vette át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. A hangsúly a Covid19 utáni helyreállításon van, emellett pedig Szlovénia a következő kérdésekkel is foglalkozik: európai egészségügyi unió, a helyreállítási és ellenállóképességi tervek végrehajtása, zöld átmenet, kiberbiztonság és digitális átállás, konferencia Európa jövőjéről, jogállamiság és migráció. Az elmúlt néhány hét nagyon aktív volt, nemcsak amiatt, mert a kéthetes ülésszakon 50 napirendi pontot vitattunk meg, hanem számos tárgyaláson és megbeszélésen is részt vettem.

Monika Kirbiš Rojs, Andrej Čus és Blaž Košorok államtitkárokkal a magyar nemzetiségi közösség projektjeinek a támogatásáról tárgyaltam a kohéziós forrásokkal összefüggésben. Matjaž Ribaš nemrég vette át a Szlovén Regionális Fejlesztési Alap igazgatói tisztségét. Az új igazgatóval egy új kezdet lehetőségéről beszéltünk az úgynevezett ribnicai alapot illetően, hiszen az elmúlt években az alap tevékenysége a nemzetiségileg vegyesen lakott területen visszaesett. Mark Boris Andrijanič személyében tárca nélküli minisztert neveztünk ki, aki a digitális átalakulásért lesz felelős.

Lendván tárgyaltam Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel, Cseresnyés Péter államtitkárral egy határon átívelő projekt lehetőségét vizsgáltuk, s Majthényi Lászlóval, a Vas Megyei Közgyűlés elnökével a kulturális együttműködési megállapodás aláírása mellett szintén a térségben folytatott együttműködés lehetőségeit tekintettük át. 

A muravidéki parlamenti képviselők csoportja találkozott Boštjan Koritnik közigazgatási miniszterrel és Urša Ban államtitkárral, akik bemutatták az önkormányzatok finanszírozásáról szóló törvényjavaslat (ZFO-1) módosítását. Az utóbbi megbeszélésnek folytatása is volt, amelyre hivatalosak voltak azok a muravidéki polgármesterek is, akik községében romaközösség is él. Koritnik miniszterrel a kétnyelvű pótlék és a magyar/olasz zászlók használatának változásáról is tárgyaltunk. Peter Svetina emberjogi biztos a 2020-as beszámolóját mutatta be a képviselőcsoportban. Meghirdetésre került két szaktanácsadói munkahely, amely a kormánnyal kötött megállapodásom egyik pontja, akárcsak a magyar közösség számára megjelent pályázat az ifjúság számára.

Részt vettem a Lendvai Kétnyelvű Középiskola zárórendezvényén. Büszke vagyok érettségiző diákjainkra, akik kimagasló eredményeket értek el. Szívből gratulálok az elért eredményekhez, és további sok sikert, szerencsét, kitartást kívántam nekik a „nagybetűs élet” megkezdéséhez.

Az Országgyűlésben ugyan parlamenti szünet következik, de a munka nem áll le, hiszen folyamatos egyeztetésben vagyok a minisztériumokkal a kormánnyal kötött megállapodás hatékony megvalósítása érdekében. A járvány sikeresebb megfékezése érdekében a képviselőcsoportok frakcióvezetői közös nyilatkozatban oltásra buzdították a polgárokat. 

 

 

MCSi Design