kele
perec1
garas1
64. évfolyam
21. szám
Megjelenés:
2020. 05. 28.
kiscim2120
 

Növekedő „nemzetiségi” költségvetés

Az elmúlt hetekben a parlamentben és a minisztériumokban a költségvetés körüli tárgyalások jellemezték a munkát. Összességében a mutatkozó jelek szerint a nemzetiségi tételek minden téren legalább azonos szinten maradtak. A kultúrában ugyan 2020-ban nem mutatkozik növekedés, de ha figyelembe vesszük, hogy az idei évben ott jelentős többletforrás keletkezett a költségvetés módosításakor, s igaz ez a községi magyar önkormányzati nemzeti közösségekre is, akkor ez már pozitívumnak számít. A Nemzetiségi Hivatal költségvetése előreláthatólag növekszik a jövő évre, s ennek következtében ez érzékelhető lesz a hivatal által finanszírozott intézményeink költségvetésén is.

Továbbra sincs viszont növekedés a beruházások soron, amely az oktatási intézmények felújítását segíteni elő. Pedig itt nagy szükség lenne többletforrásokra, hiszen az intézményektől begyűjtött igények megközelítik a 8 millió eurót. Erről tájékoztattam mind Marjan Šarec kormányfőt, mind az illetékes oktatási minisztert, Jernej Pikalót is: 2020-ra azonban ezen a téren nem látszik áttörés. A probléma amúgy országos szintű, ezért a szükséges forrásbiztosítás még inkább gondot jelent.

A Šarec miniszterelnökkel tartott találkozón a költségvetés mellett számos egyéb aktuális kérdés is szóba került. A kormányfőtől kértem a jövőre véget érő gazdasági és oktatási projekt folytatását, többletforrások biztosítását új tartalmakra, valamint egy átfogóbb, több éves térségfejlesztési projekt jóváhagyását a Muravidékre, amelyet a magyar kormánnyal közösen a Rábavidékre is ki lehetne terjeszteni. Ez is lehetne az egyik központi témája a hónap végére esedékes budapesti miniszterelnöki találkozónak. Az elmúlt és a következő hetekben több területen sor került, illetve sor kerül szlovén–magyar munkacsoportok találkozójára: a következő hetekben előreláthatólag Budapestre látogat a Szlovén Országgyűlés Szlovén–Magyar Baráti Csoportjának küldöttsége is. A kétoldalú találkozók mindig lendületet adhatnak a határmenti és a határon átívelő együttműködéseknek: ezekben jó lenne elérni azt a szintet, amely néhány éve jellemző volt, de a két országban történő „választási hullám” miatt veszítettek intenzivitásukból. A különböző színezetű kormányok ellenére az együttműködési szándék észlelhető, ezért célszerű lenne ezekkel a lehetőségekkel élni.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben