kele
perec1
garas1
64. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2020. 09. 24.
kiscim3820
 

Együttműködés és költségvetés

A Szlovén Országgyűlés elfogadta az ország 2020-ra és 2021-re szóló költségvetését. Az Államtanács (esetleges) vétója ugyan újraszavazásra kötelezné a képviselőket, de a költségvetés vélhetően második alkalommal is megkapja majd a szükséges 46 szavazatot. Olasz kollégámmal támogattuk a költségvetés elfogadását. Annak ellenére – amint ezt a napirendi pont ismertetésénél hangsúlyoztuk –, hogy a nemzetiségnek szánt tételekkel nem lehetünk teljes mértékben elégedettek. Ezt az álláspontunkat képviseltük a Nemzetiségi Bizottságban is. Már ott elfogadtunk egy határozatot, amelynek értelmében a minisztériumok saját költségvetésükön belül a két év során további támogatási lehetőségeket keressenek a közösség megmaradásához és fejlődéséhez szükséges eszközök biztosítása érdekében.

Az úgynevezett „kulturális euró” törvény tárgyalásánál is hangsúlyoztuk erre vonatkozó igényeinket, s a kohéziós források lehívását is megpróbáljuk biztosítani a következő pénzügyi időszakban.

Az elmúlt hetek a költségvetési tárgyalásokon kívül az együttműködésről szóltak. Örömömre szolgál, hogy a két ország miniszterelnökének első hivatalos találkozója eredményes volt. Elfogadták javaslatomat a Muravidék és Rábavidék mint térség közös fejlesztéséről. A térséget egyszerűen vonzóbbá kell tenni, azt pedig beruházásokkal, színvonalas munkahelyek létrehozásával lehet csak megtenni, mégpedig lehetőség szerint a két országnak közösen.

Az együttműködésről szólt Palkovics László és Zdravko Počivalšek miniszter találkozója is. A szlovén gazdaságfejlesztési minisztériummal már korábban megállapodtunk a szlovén gazdaságfejlesztési projekt folytatásáról a 2021–2024-es időszakra. A magyar innovációs és technológiai miniszter látogatása során több fontos kérdésről tárgyaltunk: Palkovics miniszter úr támogatásáról biztosított a Lendvai Kétnyelvű Középiskola robotikai fejlesztését illetően, másrészt pedig a középiskola és a zalaegerszegi Zala ZONE Járműipari Tesztpálya közötti együttműködés lehetőségeit is megvizsgáljuk. Ez azért különösen fontos, mert a térség egyik kiemelkedő, jövőbe mutató projektjéről van szó. Az iskolával kötendő tervezett megállapodás pedig lehetőséget biztosít a technikai végzettségű fiatalok számára karrierjük építésére nemcsak középfokon, hanem felsőfokon is. A miniszter úrral továbbá tárgyaltam a mostani felvételi rendszer átalakításáról, mely kedvezőbb lenne a muravidéki fiatalok számára.

MCSi Design