kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

Határnyitás előtt

Szlovénia elsőként hirdette ki a járvány végét, a kormány ezzel is egyértelművé szerette volna tenni, hogy az országban sikerült megküzdenünk a betegséggel. A mutatók világviszonylatban is valóban a legjobb országok közé sorolják Szlovéniát (és megjegyzem, Magyarországot is), a kormány pedig már készíti elő a harmadik koronacsomag-törvényt. Ez elsősorban a turisztikai ágazat megsegítését kívánja szolgálni olyan formában, hogy a támogatást minden nagykorú szlovén állampolgár kapná egyfajta utalvány formájában, amelyet csak az országban lehet majd beváltani.

Megítélésem szerint a kormány a koronavírus elleni intézkedések meghozatalában sikeres volt, de a polgárok fegyelmezettsége is kellett ahhoz, hogy a betegség nem követelt több áldozatot. Természetesen minden egyes áldozat súlyos veszteség, de figyelembe véve több fejlett európai országot, a helyzet lehetett volna sokkal rosszabb is. A történtekre egyfajta árnyékot vet az úgynevezett maszkbeszerzési ügy. Fontos megjegyezni, hogy Szlovéniában sikerült biztosítani a szükséges védőeszközök beszerzését. Amennyiben viszont történtek visszaélések, akkor az illetékes hatóságok ezt állapítsák meg és az esetleges nyerészkedőket a lehető legszigorúbban büntessék meg.

A héten részben megnyíltak az óvodák és az iskolák kapui. Sok volt a feszültség és sok kritika érte az erre vonatkozó intézkedéseket, de az első napok tapasztalatai az elvárásokhoz képest jobbak voltak. A távoktatás rámutatott sok hiányosságra, de tekintettel arra, hogy teljesen váratlanul kellett átállni, a rendszer összességében kiállta a próbát. A tanárok nagy elismerést érdemelnek elvégzett munkájukért.

Az oktatás minden nemzeti közösség számára a megmaradásának egyik záloga. Éppen a napokban került volna sor a kétnyelvű oktatási modell 60 éves évfordulójának megünneplésére. Egy évforduló, amelyet nem lehet(ett) az elképzelt formában megrendezni, s egy évforduló, amelyet valamilyen szinten beárnyékol az Államtanács által indított alkotmánybírósági per. A kimenetelét természetesen nem tudhatjuk, de reménykedhetünk abban, hogy nem a kezdeményezőnek adnak igazat. Ettől függetlenül is folyamatos szakmai és politikai egyeztetésre, de főleg összefogásra lesz szükségünk annak érdekében, hogy a magyar nyelvet anyanyelven tanuló gyerekek száma ne csökkenjen. Az idei beiratkozási mutatók, különösen a Lendvai Kétnyelvű Középiskolába minimum elgondolkodásra késztetnek minden érintettet. Minden végzősnek, akiket a kialakult járványhelyzet a legrosszabban érintett, sikeres érettségizést és záróvizsgázást kívánok!

A járványhelyzet miatt még nem került aláírásra a kormány, illetve a koalíciós pártok, valamint a két nemzetiségi parlamenti képviselő közötti megállapodás. A szöveg egyeztetése a végső fázisban van, s az általános rész mellett tartalmaz 8+8 konkrét rövid és középtávú  cselekvési tervet, amelyek a magyar közösség legfontosabb területeire vonatkoznak.

A szlovén–magyar határ megnyitása – amennyiben a járványhelyzetben nem lesz drasztikus változás – június 1-jére várható.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben