kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121
 

A tojások higiénikus kezelése

recept1 puding3521A tojás a minőségi élelmiszerek közé tartozik, fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. A tojás (héja vagy/és a belseje) szennyezett lehet egészségre károsan ható kórokozókkal (pl. szalmonellával). A tojás kezelésekor tartsunk be néhány egyszerű szabályt:

– a sérült tojás veszélyes lehet az egészségünkre, ezért ne használjuk,

– a külsőleg szennyezett tojást ne használjuk és ne mossuk meg. A héja ugyanis porózus, ezért belülről is szennyeződhetett.

– a tojást tároljuk hűtőszekrényben a csomagoláson feltüntetett hőmérsékleten és szavatossági ideig.

A szobahőmérsékleten tárolt tojás minősége egy nap alatt többet romlik, mint a hét napig hűtőszekrényben tárolté. Ne fogyasszunk nyers tojást és olyan élelmiszereket sem, amelyek nyers tojást tartalmaznak (házi készítésű majonéz, fagylalt, krémek...). A tojás és a csomagolás kezelése után alaposan mossunk kezet.

 

Puding gyümölccsel  

4 dl tej

1 vaníliapuding

1 kanál cukor

1 alma

1 tojásfehérje

20 dkg darabolt gyümölcs, ízlés szerint

1 kanál méz

Az almát lereszeljük. A pudingport elkeverjük néhány kanál tejjel és egy kanál cukorral. Amikor a tej felforr, levesszük a tűzről és beleöntjük a pudingporkeveréket. Hozzáadjuk a lereszelt almát, pár percig állandó keverés mellett főzzük. Levesszük a tűzről és belekeverjük a tojás felvert, kemény habját. Kis tálkákba porciózzuk, hozzáadjuk a feldarabolt gyümölcsöt és mézzel megcsepegtetjük.

 

recept2 rant3521

 

Sült tojás joghurttal

4 tojás

2 joghurt

3 kanál olaj

Bazsalikomlevél

A joghurtot egy edénybe öntjük és hozzáadjuk a durvára darabolt bazsalikomleveleket. Sózzuk és elkeverjük. A tojásokat felverjük. Felmelegítjük az olajat, beleöntjük a tojást és elkeverjük. Hozzáöntjük a joghurtot és tovább keverjük. A sült tojást zöldséggel és teljes kiőrlésű kenyérrel tálaljuk.

 

 

MCSi Design