kele
perec1
garas1
64. évfolyam
30. szám
Megjelenés:
2020. 07. 30.
kiscim3020
 

Egészségesen táplálkozni nyáron is

recept28162A nyár az üdülés, a társasági élet, a vidámság évszaka... Azonban a nyár arra is alkalmas, hogy tegyünk valamit egészségünk érdekében. Ügyeljünk a rendszeres étkezésre, a napot kezdjük reggelivel. Amikor csak lehetőség van rá, étkezzünk családi körben.
Táplálkozásunk legyen változatos. Részesítsük előnyben az idényjellegű, helyileg termelt élelmiszereket. Készítsünk egyszerű, nem időigényes ételeket, a megmaradt időt pedig töltsük a természetben, mozogjunk, sétáljunk. Fontos a kellő mennyiségű víz fogyasztása, a 8 vagy akár több pohár naponta. Igyunk, mielőtt még szomjasak lennénk! A víz a legmegfelelőbb folyadék; de az ásványvíz vagy a hideg, cukor nélküli, odahaza készített gyümölcstea szintén jó szomjoltó. Ha időnként kicsit több finomságot fogyasztunk, akkor a felesleges energiát dolgozzuk le: kerékpározzunk, ússzunk, tornázzunk, gyalogoljunk!
 
 
recept28161
Nyári muffin
25 dkg liszt
fél tasak sütőpor
8 dkg cukor
2 kanál barnacukor a szóráshoz
2 tojás
1 joghurt
fél dl tej (szükség szerint)
fél dl olaj
25 dkg szilva
A szilvát feldaraboljuk felverjük a tojást, a joghurtot, az olajat és a tej felét. Elkeverjük a lisztet sütőporral és cukorral. A két masszát összeöntjük. Szükség szerint hozzáadjuk a megmaradt tejet. Kissé puhább állagú masszát készítsünk. Végül hozzáadjuk a feldarabolt szilvát. Muffinsütőben sütjük, amelyet papírkosárkákkal kibéleltünk. Sütés előtt meghintjük barnacukorral.
Ötlet: A muffin kitűnő szünidei édesség, elkészítésébe vonjuk be a gyerekeket is!
 
 
Grízgombóc sült szilvával
6 dl tej
16 dkg búzadara
2 dkg barnacukor (2 kanál)
1 bionarancs vagy -citrom reszelt héja
2 tojás
Öntet:
40 dkg érett szilva
fahéj
1–2 kanál porcukor
A szilvát kimagozzuk, tűzálló edénybe tesszük és sütőben megsütjük. Felforraljuk a tejet, hozzáadjuk a búzadarát, a narancs- vagy citromhéjat, a cukrot, majd állandó keverés mellett főzzük. Felverjük a tojást és belekeverjük a forró masszába. Felforraljuk az enyhén sós vizet, a megformázott 8 gombócot beletesszük, de a víz ne lobogjon, csak 10 percig lassan főzzük. Kanállal kiszedjük és leszűrjük. A gombócokhoz sült szilvát tálalunk. Fahéjjal meghintjük, ízlés szerint porcukorral is édesíthetjük.
MCSi Design