kele
perec1
garas1
64. évfolyam
32. szám
Megjelenés:
2020. 08. 13.
cimlap
 

Ügyeljünk ételeink biztonságára!

recept1 spenotA háziasszonyoknak nagy a felelőssége az elkészített ételek biztonságát illetően is. Tudniuk kell, hogy a baktériumok mindig jelen vannak a konyhában. Megtalálhatjuk őket a konyharuhán, a mosogatószivacson, a vízcsapon, a hűtőszekrény ajtaján, a vágódeszkákon, a munkafelületeken, a szemétkosáron és környékén... Ezért a konyhát tisztán kell tartani és be kell tartani a tisztaságra vonatkozó alapvető javallatokat: a konyhát rendszeresen tisztítsuk, a konyhai edényeket, eszközöket, munkafelületeket alaposan mossuk meg, a konyharuhák legyenek tiszták és rendszeresen cseréljük azokat. Rendszeresen és mindig alaposan mossunk kezet.

Spenótleves gabonapehellyel

1 közepes hagyma

2 kanál olívaolaj

10 dkg fagyasztott spenót

4 kanál zabpehely

2 gerezd fokhagyma

só, bors

aprított petrezselyem

Az olajon megpároljuk az aprított hagymát, hozzáadjuk a zabpelyhet és felöntjük zöldséges levesalappal. Öt percig főzzük. Hozzáadjuk a spenótot és a felaprított fokhagymát, majd 3 percig főzzük. Levesszük a tűzről és botmixerrel elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk és aprított petrezselyemmel meghintjük.

 

recept2 gombuc

Túrógombóc

20 dkg búzadara                    

50 dkg túró                                                   

1 kanál olaj

2 tojás

A túrót áttörjük. Hozzáadjuk a darát, a tojást és az olajat. Egy órán át pihentetjük. Felforraljuk a vizet, sózzuk. Az elkészített masszából kis golyókat formázunk és 10–15 percig főzzük, majd előmelegített tányérra helyezzük őket.

Ötlet: kínálhatjuk mint köretet, illetve édességként őrölt mandulával vagy pirított mogyoróval, kevés cukorral.

MCSi Design