kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

Főzzünk egészségeset és finomat, gazdaságosan

recept1 krumpiJárvány idején, amikor be kell tartanunk bizonyos szabályokat és többet vagyunk otthon, ne feledkezzünk meg az egészséges táplálkozásról sem. Különös figyelmet fordítsunk arra, hogy gazdaságosan használjuk fel a rendelkezésünkre álló hozzávalókat. Elsősorban azért, hogy ne kelljen olyan gyakran üzletbe menni és hogy ne tegyük ki magunkat a fertőzés veszélyének. Először is leltározzuk az otthoni készletet. Minél előbb használjuk fel azokat a hozzávalókat, amelyeknek a szavatossági ideje rövid időn belül lejár. A heti étrendet tervezzük meg előre. Arra is ügyeljünk, hogy az élelmiszereket ne pazaroljuk. A maradékot használjuk fel másnap. Legyünk kreatívak. Készítsünk olyan ételeket, amelyek több időt vesznek igénybe, hiszen most éppen olyan értéknek vagyunk a birtokában, amelyből egyébként a dolgos hétköznapokban hiány van – és ez nem más, mint az idő.  Használjuk ki értékesen és gazdaságosan!

 

recept2 teszta

 

Sült burgonya

8 közepes nagyságú burgonya

30 dkg főtt bab (maradék is lehet)

2 tonhalkonzerv

2 eltett sült paprika

1 hagyma

3 kanál olaj

Vörösborecet

Só, bors, petrezselyem

A hámozatlan burgonyát jól megmossuk és sütőben 200 fokon megsütjük. Feldaraboljuk a hagymát és a sült paprikát, hozzáadjuk a főtt babot és a leszűrt tonhaldarabokat. Leöntjük ecet, olaj, frissen őrölt bors és aprított petrezselyem keverékével. A sült burgonyákat késsel hosszában bevagdaljuk, az aljukat kissé megnyomkodjuk, hogy felnyíljanak. Ráhelyezzük a zöldséges tonhalkeveréket, a maradékot pedig a burgonya mellé helyezzük.

Ötlet: tonhal helyett használhatunk sülthús-maradékot is.

 

 

 

Zöldséges felfújt tésztával

30 dkg teljes értékű makaróni vagy más tésztaféle

45 dkg vegyes fagyasztott zöldség

1 hagyma

30 dkg áttört túró

2 joghurt

2 tojás

4 kanál olaj

3 kanál gríz

Só, bors, szerecsendió

3 kanál teljes értékű zsemlemorzsa

Az olajon megpároljuk a hagymát. A tésztát megfőzzük, de maradjon kemény állagú. A zöldséget rövid ideig pároljuk, leszűrjük és lehűtjük. Elkeverjük a túrót, tojást, joghurtot, párolt hagymát, grízt és a fűszereket, majd hozzáadjuk a zöldséget és a tésztát. Kikent tepsibe helyezzük, meghintjük zsemlemorzsával és 30 percig sütjük.

Ötlet: fagyasztott zöldség helyett használhatunk friss karfiolt, brokkolit...

MCSi Design