kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

Fogyasszuk a bogyós gyümölcsöket!

recept22201Idén se feledkezzünk meg a bogyós gyümölcsökről (eper, málna, áfonya, ribizli...). Olyan összetevőket tartalmaznak, amelyeknek antioxidatív hatásuk van. A legfontosabb természetes antioxidáns az antocián. Ettől van a jellegzetes vörös, lila és kék színük. Szervezetünk csak részben tudja felhasználni ezeket az anyagokat, ezért fontos, hogy minél több fajta bogyós gyümölcsöt fogyasszunk. Tartalmaznak még ásványi anyagokat, vitaminokat és vízben nem oldódó rostokat. Ezért akkor, amikor – mint most is – bogyósgyümölcs-idény van, minél több friss gyümölcsöt fogyasszunk, idényen kívül pedig fagyasztott formában élvezhetjük ezeket. A fagyasztott termékek minősége szinte semmiben sem tér el a friss gyümölcsétől. Sőt, ha a távoli országokból érkező friss termékekkel hasonlítjuk össze, több vitamin található bennük.

 

Túrókrémes kenyér bogyós gyümölccsel

15 dkg áttört túró vagy kvark túró 0 % zsiradéktartalommal

1 kanál méz

15 dkg áfonya, eper, málna…

Kevés őrölt fahéj

8 kisebb teljes értékű kenyérszelet

Elkeverjük a túrót és a mézet. A kenyeret megkenjük túrókrémmel. A bogyós gyümölcsöt megmossuk, feldaraboljuk és a kenyérszeletekre helyezzük.

Ötlet: a túrókrémhez adhatunk 4 dkg őrölt mandulát vagy pirított mogyorót. A bogyós gyümölcsöt kombinálhatjuk más gyümölcsökkel is. Ez az egészséges, üdítő finomság ajánlott a gyermekeknek, különösen, ha az iskolában nagyobb fokú terhelésnek vannak kitéve.

 

recept22202

 

Egymagvú rizs gyümölccsel

20 dkg egymagvú rizs

20 dkg alma

20 dkg ananász

10 dkg eper

5 dkg áfonya

Fél citrom leve

2 kanál dióolaj (vagy olívaolaj)

1 kiskanál méz

Mentalevél

Az egymagvú rizst megfőzzük, az almát kis kockákra daraboljuk és leöntjük citromlével. Az ananászt is kockára daraboljuk, az epret feldaraboljuk. Egy tálba tesszük a rizst, az almát, az ananászt, az epret és az áfonyát. Elkeverjük az ecetet, az olajat, a mézet, és néhány mentalevelet, majd a salátára öntjük. Elkeverjük és mentalevelekkel díszítjük.

 

 

MCSi Design