kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Egészséges reggeli gyermekeknek

recept1 reggeli4820A régi közmondás szerint: reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus. A népi bölcsesség is nagy hangsúlyt helyez a reggeli étkezésre. A mindennapokban sokszor nem fogadjuk meg a jó tanácsot a rendszeres reggelizéssel kapcsolatban. Ez pedig akarva-akaratlanul is bizony nem túl jó minta a gyermekeink számára sem.

Most, amikor a gyermekek otthon vannak, ügyeljünk arra, hogy rendszeresen reggelizzenek. Készítsük el együtt, vagy akár buzdítsuk őket arra, hogy önállóan készítsék el reggelijüket. Ebben segítségükre lehet egy új kiadvány is: Egészséges reggeli és nassolnivaló (Lahko jem zdrav zajtrk in prigrizke). A szerzők: Branislava Belović doktornő és Sanja Fartelj óvónő. A kiadvány megtalálható a muravidéki „Harc a rák ellen egyesület” honlapján: https://rak-ms.si/media/lahko_jem/LJ_zdrav_zajtrk_prigrizke.pdf

 

Szuper reggeli

4 érett banán

4 dkg őrölt pirított mogyoró

4 dl tej

4 kiskanál kakaó vagy finomra darált szentjánoskenyér

fahéj

10–12 dkg instant zabpehely (hozzáadott cukor nélkül)

8 aprított mogyoró a díszítéshez

1 kanál méz

Elektromos keverőben jól elkeverjük a feldarabolt banánt, a tejet, a kakaót, az őrölt mogyorót és a fahéjat. Négy csésze mindegyikébe teszünk két kanál zabpelyhet és leöntjük az elkészített öntet negyedével. Durvára darabolt mogyoróval díszítjük.

Jó tanács: zabpehely helyett használhatunk tönköly-, búza-, árpapelyhet is. Az érettebb és ezért valamivel olcsóbb banán kifejezetten megfelel erre a célra.

 

 

recept2 polenta4820

 

Polenta körtével és aszalt gyümölccsel

8 dkg polenta

8 dl tej

2–3 körte

2 kanál mazsola

1 kanál aszalt áfonya

1 kanál méz

fahéj

A forró tejben állandó keverés mellett 2–3 percig főzzük a polentát. A körtét felszeleteljük, a mazsolával és az aszalt áfonyával egy kanál vízen megpároljuk. Kevés fahéjat adunk hozzá. A polentát négy csészébe szétosztjuk, a tetejére tesszük a körtét és mézzel megcsepegtetjük.

Jó tanács: használhatunk fehér polentát is, vagy akár kombinálhatjuk a kettőt.

 

 

MCSi Design