kele
perec1
garas1
65. évfolyam
9. szám
Megjelenés:
2021. 03. 04.
kiscim0921
 

Sorban alakultak a kézilabdaklubok

sport kezi tvd0421A múlt század ’60-as éveiben a kézilabda a régió legtömegesebb és egyik legnépszerűbb sportjává vált. A következő évtizedekben újabb lehetőségek nyíltak a további fejlődésre. A kézilabda történetének záró részét az előző számokban leírt fejlődésért munkálkodó, kezdeményező, szervező személyek bemutatásával fejezzük be. 

 

Fölső képünkön: a TVD Partizan csapata a ’70-es évek elején.

 

A múlt század ’60-as évei után az INA Nafta kézilabdaklub 1972-es megalakítása lett a következő mérföldkő a lendvai kézilabdában. Az új csapat az általános iskola pályáján játszott. 1981-ben az Indip gyárban is létrejött női kézilabdacsapat, amely a következő összeállításban játszott: Škafar, Hajdinjak, Kustec, Horvat, Zorič, Varga, Raščan, Kiš és Žoldoš. A ’70 évek derekától szinte futószalagon alapították az új klubokat, így Nagypalinán, Bistricán, Cserencsócon, Odrijáncon és Tornisán is alakult csapat. A legsikeresebb köztük a nagypalinai női csapat volt, amely 1978-ban a szlovén második ligában is szerepelt.

sport kezi ina0421

Az INA Nafta csapata.

 

A lendvai kézilabdában a következő nagy lépés az 1. Számú KÁI tornatermének megépítése volt, ezután ugyanis már a téli időszakban is lehetséges volt a kézilabdázás. Rendszeresek lettek a különböző tornák. 

A lendvai kézilabdázás fejlődésének egyik kulcsalakja Hajdinjak Martin volt, aki Muraszombatban kezdte el kézilabdás pályafutását, majd 1963-ban Lendvára költözött. Lendvai tartózkodásának elején játékosként szerepelt, majd párhuzamosan a játék mellett edzői feladatokat is felvállalt. A TVD Partizan színeiben 1978-ig játszott, majd az edzői licenc megszerzése után vezette az Indip női csapatát, a nagypalinai csapatot, illetve a cserencsóci Toko csapatát, amellyel a második szlovén ligában szerepeltek.    

Végezetül szükséges megemlíteni, hogy a Muravidék és Zala megye nemzetközi kapcsolataiban nagy szerepe volt általában a sportnak, de a kézilabdának is. Így már 1967-ben egymás ellen játszott a TVD Partizan és a zalaegerszegi Dózsa kézilabdacsapata, majd jóformán évente találkoztak különböző klubok Lendván vagy Zala megyében. A lendvai klubok kapcsolatot tartottak a horvát és a német klubokkal is.   

FHM, tt

 

 

MCSi Design