kele
perec1
garas1
65. évfolyam
9. szám
Megjelenés:
2021. 03. 04.
kiscim0921
 

A cselgáncs is meghonosodott a Muravidéken

judo0521A Muravidéken, így Lendván is a múlt század ’60 évek elején jelent meg a cselgáncs. Maga a cselgáncs, vagyis másik nevén a dzsúdó a 19. század végén alakult ki, majd viszonylag gyorsan terjedt el a világban. Magyarországon már a 20. század elején űzték, míg Szlovénia területén igazából a második világháború után lett népszerű.

 

Fölső képünkön: Dr. Kano Jigoro, a dzsúdó szabályainak kidolgozója.

 

A cselgáncs vagy dzsúdó japán eredetű, eszköz nélkül vívott önvédelmi küzdősport, amely a 19. században jött létre. A mai cselgáncs a japánul „lágy művészetet” jelentő ju-jitsuból alakult ki, amely a szamurájok, harcosok és a földművesek önvédelmi és támadó mozgásformáit egyesítette. Dr. Kano Jigoro nevéhez köthető, aki arra a következtetésre jutott, hogy a szamurájok szellemisége nem élhet tovább régi formájában, ezért szükségesek olyan sportok, amelyek tovább viszik az értékes örökséget. Kano Jigoro tehát új rendszert alkotott, amelyet dzsúdónak nevezett el. Az általa kialakított harcművészet elhagyta a testre veszélyesebb formákat, így alkalmasabbá vált sportolásra. Igen fiatalon, 22 évesen megalakította a Kodokan Intézetet 1882-ben. Az első évben csupán kilenc tanítványa volt. A továbbiakban azonban egyre többen ismerkedtek meg a dzsúdóval, majd világszerte szaporodtak a követői. A mester 1938-ben bekövetkezett halála után iskoláját fia, Kano Risei vezette tovább. A sportág rohamos elterjedésének köszönhetően 1951-ben létrejött az Európai Cselgáncs Szövetség (European Judo Union, vagyis EJU), majd 1956-ban a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (International Judo Federation, IJF). Szintén 1956-ban rendezték meg az első világbajnokságot Tokióban (még súlycsoport-megjelölés nélkül). A súlycsoportokat csak 1958-ban alakította ki az IJF. A férfi cselgáncs az 1964-es olimpián mutatkozott be először, a női sokkal később, 1992-ben.

 

judo05212Szemere Miklós gróf, aki 1908-ban hívta meg az első cselgáncsedzőt Japánból. 

 

A küzdősport Szemere Miklós grófnak köszönhetően jutott el Magyarországra, az ő kezdeményezésére érkezett az első japán dzsúdóedző, Sasaki Kichisaburo. A mester 1906-ban, a BEAC lágymányosi sporttelepén kezdte meg edzéseit egy 60 fős csoporttal. A harmadik hónap végére négy tanítványa maradt, mert az edzések nagy fegyelmet és kitartást igényeltek. Az első hivatalos dzsúdóklub az NTE kötelékében 1931-ben alakult meg Vincze Tibor irányításával. Az 1933-as első, Bécsben megrendezett, nem hivatalos Európa-bajnokságon már el is indult a magyar cselgáncsválogatott. A sport népszerűségét jelzi, hogy sorra alakultak a szakosztályok.

Szlovéniában a második világháború előtt ju-jitsuval csak a rendőrség és a csendőrség foglalkozott, majd 1948-ban Ljubljanában elkezdték szervezni az első önvédelmi tanfolyamokat, amelyeknek része volt a dzsúdó. Az első klub 1952-ben alakult meg Ljubljanában, majd 1955-ben Mariborban és Kranjban is egyesületeket hoztak létre. Ugyanebben az évben szervezték meg az első országos bajnokságot is. 1957-ben megalakult a Szlovén Cselgáncsszövetség, majd 1960-ban már Lendván is rendelkeztünk dzsúdóklubbal. Ennek megalakulásáról és a sportág lendvai fejlődéséről a sorozat következő számában olvashatnak.

FHM, tt    

 

 

MCSi Design