kele
perec1
garas1
65. évfolyam
8. szám
Megjelenés:
2021. 02. 25.
kiscim0821
 

Dzsúdósikerek szlovén és jugoszláv terepen is

judo07211Sorozatunk előző részében említettük, hogy az 1980-as évekre a dzsúdó már tömegsporttá vált. Ennek meg is lettek az eredményei, az ifjú versenyzők sokasága ért el szép eredményeket a köztársasági szlovén, illetve jugoszláv szinten is. Ezeket kísérjük végig az évtizeden, egészen az 1990-es évek kezdetéig.    

Az 1980-as évek elején egyre szebb eredményeket értek el a lendvai cselgáncsozók. Így például az 1980-as Slovenska Bistrca-i versenyen a lendvai ifjúségi csapat harmadik helyen végzett azzal, hogy Meničanin a 35 kilogrammos kategóriában az első, Krajačič a 46 kilogrammos kategóriában a második, míg Varga a 42–52 kilogrammos kategóriában a harmadik helyen végzett. Ugyanebben az évben a Zomborban megszervezett jugoszláv ifjúsági bajnokságon az akkor 15 éves Varga Dušan a 83 kilogramm feletti kategóriában országos bajnok lett. A bajnok nyilatkozatában kifejtette, már 1974 óta foglalkozik cselgánccsal, ezt pedig leginkább szomszédjának, az előző generáció nagy dzsúdósának, Kovač Joženek köszönheti. Azóta a lendvai iskola (akkor még Drago Lugaričról elnevezve) cselgáncsklubjában edz, ezt pedig Szekeres Vilmos vezeti. Az országos bajnok elmondta, annak ellenére, hogy pénzhiányban szenved a cselgáncs, a tervszerű és jó munkát mutatja az ő sikere mellett az is, hogy három úttörő korú lendvai versenyző is jelen volt az országos bajnokságon.

judo07212A lendvai cselgáncs egyik szintén sikeres éve volt a következő, 1981-es év, amely során a szlovén ifjúsági bajnokságon, amelyen Firman a 86 kilogramm feletti kategóriában elvitte az elő helyet, és ezzel természetesen jogot szerzett az állami, jugoszláv bajnokságon való részvételre. Az előbb említett Varga az 1981-ben Belgrádban megszervezett állami bajnokságon harmadik lett. Az 1984-ben Jesenicén megszervezett szlovén köztársasági ifjúsági bajnokságon nagyon jól szerepeltek a lendvai Mladost cselgáncsozói, köztük a legjobb a 62 kilogrammos kategóriában Kulčar lett, aki elvitte az első helyet. Jó eredményeket ért el itt Hajdinjak és Petkovič, akik az ötödik helyen végeztek. A sikersorozat folytatódott 1985-ben is, ebben az évben ugyanis a 42 kilogrammos kategóriában Vučko lett a köztársasági bajnok. A sikerek folytatódtak a ’80-as évek végén is, így 1989-ben a lendvai csapat a második ligából az első szlovén ligába került. Ebben az évben sikeresek voltak a lányok is, így Völgyi Karolina a 61 kilogrammos kategóriában szlovén bajnok lett, míg Kepe Dragica a 48 kilogrammos kategóriában a harmadik helyen végzett.   

FHM, tt

 

 

 

MCSi Design