kele
perec1
garas1
65. évfolyam
16. szám
Megjelenés:
2021. 04. 22.
kiscim1621
 

Muravidéki sporttörténetek: a Partizan legaktívabb évei

sporttort13211Az 1960-as évek elején igencsak aktív volt a lendvai Partizan egylet: megalakult a kézilabdacsapat, az asztalitenisz- és a gyephoki-, nem utolsó sorban a cselgáncscsapat is. Erre az időszakra datálható a Lendvai Sportszövetség létrejötte is.  

 

Fölső képünkön: A lendvai Partizan gyephokicsapatának meccse Muraszombatban.

 

A sorozat előző számában is írtunk arról, hogy a Partizan tornaegylet esetében milyen fontos volt az 1957-es év. Mindehhez hozzátehető, hogy ebbe az évbe datálhatók az úgynevezett kispályás, vagyis a ma ismert kézilabda lendvai kezdetei is. 1957 novemberében Muraszombatban szervezték az első kispályás tornát a Muravidéken, a lendvai csapat színeit Škrilec, Gal,  Sekereš, Kulčar, Šimonka, Sep és Horvat védte. 1958 júniusában hasonló tornát szerveztek Lendván is, majd ugyanebben az évben megalakult a Muravidéki Kézilabdaszövetség, amely a továbbiakban átvette a kézilabda szervezését. 1957-ben a lendvai Partizan 360 tagot számlált, a tagok 12 különböző szekcióban foglalkozhattak sporttal, napi szinten jóformán egész nap foglaltak voltak a pályák. Kora délután a legkisebbek kezdték el a foglalkozásokat, majd következett az ifjúság, illetve a felnőtt tagság. A Tito-otthon előtt volt röplabda-, kézilabda- és kosárlabdapálya is, felújították az otthon belsejét, sőt a terem mellett a színpadon, illetve a külső pályákon is gondoskodtak világításról. 1959 júliusában a muravidéki Partizan egylet 251 tagja a szlovén küldöttség részeként részt vett a Partizan szövetségi, központi rendezvényén Belgrádban.

 

sporttort13212A lendvai Partizan asztaliteniszcsapata az 1960-as évek elején.

 

Igaz, a sorozat előző részeiben már részeletesen taglaltuk, de mindenképpen megemlítendő itt is, hogy 1960-ban a Partizan egylet keretében kezdődött el a lendvai cselgáncs története is.

1960-ban alakult a Lendvai Sportszövetség is, amely a Partizan egylet mellett egyesítette a Nafta és a Planika focicsapatát, a céllövőket, a tekézőket, a horgászokat, a vadászokat és az akkor még kihagyhatatlan Jugoszláv Néphadsereg helyi alakulatait is. A szövetség megalakításának célja az említett egyesületek, szakágak közötti koordináció, a versenyszervezés volt községi szinten, de különösen a falusi és vállalati új sportegyesületek létrehozása is a feladataik közé tartozott. 1961-ben a ljubljanai központban úgy döntöttek, a Muravidéken is el kellene kezdeni népszerűsíteni az akkor már Szlovénia egyéb tájegységeiben ismert gyephokit, és az év folyamán a Partizan egyleten belül meg is alakult a szekció, amely azonban rövidéletű volt. A csapat az akkori muravidéki ligában versenyzett Vestersbach, Žunič, Žeks, Žbogar, Kebel, Gutteriez, Kotnjek, Balantič, Žilavec, Kotnjek, Galič és Bencik fellálásban 1964-ig, amikor végleg megszűnt.

FHM, tt

 

MCSi Design