kele
perec1
garas1
65. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2021. 06. 17.
kiscimn2421
 

A Mura történelmi sikere

mura2121A Mura csapata nyerte a szlovén élvonalbeli labdarúgó-bajnokságot, miután az utolsó, 36. fordulóban szombaton este 3–1-re győzött az NK Maribor otthonában.

A maribori vendégsikernek köszönhetően mindkét együttes 63 ponttal zárt, de az egymás elleni eredmények a Murának kedveztek. Az újdonsült bajnokcsapat szakvezetője – Bojan Prašnikar után – a második szlovén edző, aki két különböző csapatot vezetve ünnepelhetett bajnoki címet. Ante Šimundža  először köszönetet mondott a közönségnek a remek hangulatért. Szerinte a csúcsformát mutató szlovén futball ünnepe volt a szombat esti esemény. – „Nem titok, egy kis szerencséje is volt a Murának a végjátékban, de mindent összevetve mi voltunk azok, akik győztesként léptük át a célvonalat”-mondta.

Egy kis történelem: a Mura 05 anyagi nehézségei után 2012-ben nem kapott indulási jogot az élvonalban, a felszámolást követően NŠ Mura név alatt alapítottak labdarúgó-iskolát, amelynek fő célja az utánpótlásnevelés volt. A felnőtt csapat ekkor a községközi ligában kezdte meg a pontvadászatot. 2015-ben Robert Kuzmič került a klub élére. Elnöklete alatt merész terv készült, aminek megvalósításába gondosan kidolgozott program alapján vágtak bele. A 2017/18-as idényben visszatért a kispadra Ante Šimundža vezetőedző, aki korábban a Mura 05 csapatát is vezette. A következő idényben a negyedik helyen zárták a bajnokságot. Rá egy évre ezt megismételték. Most az elsőligás korszakban a legszebb eseménnyel gazdagodott a muraszombati futballtörténet. A mérkőzés után Muraszombat utcáin, majd a Fácánkertben megkezdődött a népünnepély, amely még vasárnap is tartott…

A 2020/2021-es kiírás nagy vesztese az NK Olimpija, mely az utolsó bajnokin is alulmaradt és 59 ponttal csupán harmadik lett. Lapzártánk után került megrendezésre a szlovén kupadöntő Celje csapata és az Olimpija között.

                                                                                                                               

Gönc Edit

MCSi Design